IMF hoiatab Leedut ülekuumenemisohu eest

BNS
Copy
Vilnius
Vilnius Foto: Ernesta Čičiurkaitė

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatab Leedut ülekuumenemisohu eest nii erasektoris kui majanduses tervikuna.

IMF-i mainitud ohtude hulgas on Leedu suuremate kaubanduspartnerite ebaühtlane taastumine, geopoliitilised pinged, häired vaktsineerimisprotsessis ja viivitused Euroopa Liidu taasterahastu kasutamises.

Valuutafondi eksperdid soovitavad Leedul läbi viia tootlikkuse kasvu suurendavad reformid ja lahendada struktuuriprobleemid, eriti tervishoius ja hariduses, sest see aitaks majanduse konkurentsivõimet säilitada ning looks tingimused palgatõusuks ja aitaks riigil keskmise sissetuleku lõksu ohust jagu saada.

Soovitused kõlasid raportis, mille IMF-i eksperdid koostasid pärast kaugmissiooni mai lõpus ja juuni alguses, ütles Leedu Pank pressiteates.

Samal ajal rõhutavad valuutafondi eksperdid, et Leedu majandus osutus koroonapandeemias paindlikuks ja on juba hakanud ilmutama toibumise märke.

Leedu reageeris eelarvemeetmetega kriisile õigeaegselt ja põhjendatult ning toetas tugevalt nii leibkondi kui ettevõtteid, kiidavad eksperdid. Tänu sellele kahanes riigi sisemajanduse kogutoodang 2020. aastal vaid 0,8 protsenti, mis on paremuselt teine tulemus Euroopa Liidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles