Oskustöötajaid tuleb tikutulega taga otsida (23)

Erkki Erilaid
Copy
Oskustöötaja väljaõpetamine, esiplaanil Torm Metalli tootmisjuht Ott Jaakma. 
Oskustöötaja väljaõpetamine, esiplaanil Torm Metalli tootmisjuht Ott Jaakma. Foto: Torm Metall

Personalifirma Manpower üleilmsest uuringust selgus, et tööandjate hinnangul on oskustöötajate nappus saavutanud viimase 15 aasta kõrgeima taseme. Ligi 70 protsenti küsitletud ettevõtetest märkis, et neil on üha keerulisem palgata vajalike oskustega inimesi.

Manpoweri personalipartneri Mare Trei sõnul on nii oskustööliste kui ka erioskustega spetsialistide leidmine nii Eestis kui ka mujal maailmas praegu väga keeruline ja lähitulevikus probleem pigem süveneb kui leeveneb. «Kriitilisemaid valdkondi on raske väljagi tuua, sest peaaegu igas valdkonnas on kriis,» ütles ta. «Ükskõik kas räägime hooldustehnikutest, elektroonikutest, elektrikutest, keevitajatest, spetsiifiliste oskusega ehitajatest – kõiki on puudu.»

«Oskustöötajatega on seis selline, et ettevõtetel endil tuleb tööle soovijad oskajaks koolitada,» nentis Tartus tegutseva Torm Metalli tegevjuht Oskar Kilk. «Pole mõtet loota, et tööjõuturult või kutsekooli lõpetanute seast leitakse inimene, kes oleks kohe valmis näiteks erioskusi nõudvat tööpinki käsitsema. Tootmisseadmed on tänapäeval väga erinevad ja kiiresti arenevad ning siin tuleb inimesed ettevõttel endal välja koolitada, sest turult selliste oskustega inimesi ei leia.»

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles