Finantsinspektsioon ja rahapesu andmebüroo sõlmisid uue kokkuleppe

PM Majandus
Copy
Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.
Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler. Foto: Mihkel Maripuu

Finantsinspektsioon (FI) ja rahapesu andmebüroo sõlmisid teisipäeval kokkuleppe, mis täpsustab asutuste koostööd rahapesu ja terrorismi tõkestamise ning rahvusvahelistest finantssanktsioonidest kõrvale hiilimise valdkonnas.

«Rahapesu andmebüroo keskendub lähiaastatel strateegilisele analüüsi funktsiooni edasiarendamisele, et suuta rahapesu ja terrorismi rahastamise ohtusid tõhusamalt tõrjuda,» ütles rahapesu andmebüroo juht Matis Mäeker pressiteates.

Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler lisas, et järelevalve pigem jälgib, et finantssektoris tegutsevad ettevõtted suudaksid seda ise teha. Kessler selgitas, et järelevalve käigus tekkinud kahtlused edastab inspektsioon rahapesu andmebüroole, et nad suudaksid täita paremini ka neile seadusega pandud kohustusi.

Koostöökokkulepe täpsustab inspektsiooni ja rahapesu andmebüroo vastastikused ootused. 

Finantsinspektsioon jälgib, et tema järelevalve alla kuuluvatel ettevõtetel oleks süsteemid rahapesu ja terrorismi tõkestamiseks ning suunab ettevõtteid soovituslike juhenditega. 

Rahapesu andmebüroo keskendub rahapesu kahtlusega üksikjuhtumite tuvastamisele, analüüsides ja kontrollides nendeni jõudnud teavet. Samuti tuvastab büroo rahvusvaheliste finantssanktsioonide rikkumisi. Rahapesu andmebürool on õigus saada oma ülesannete täitmiseks inspektsioonilt infot.

Rahapesu andmebüroo eraldi ametiasutuseks muutmine tänavu 1. jaanuaril tingis vajaduse sõlmida finantsinspektsiooniga uus ja oluliselt detailsem koostöökokkulepe. Lisaks selgemale koostöö korraldusele ja info vahetamisele on asutused ka valmis üksteist rahapesu ja terrorismi tõkestamise valdkonnas koolitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles