Rekordiline majanduskasv ületas analüütikute ootusi

BNS
Copy
Tõnu Mertsina.
 
Tõnu Mertsina.  Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Teise kvartali rekordiline 12,9-protsendine majanduskasv ületas veidi analüütikute ootusi, kes prognoosisid veel eelmise nädala lõpus, et Eesti sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv jääb 10 protsendi juurde.

Jooksevhindades moodustas SKP 7,4 miljardit eurot. Enim panustasid majanduskasvu kiirelt taastunud töötlev tööstus ning veondus ja laondus. Majandusele andis hoogu juurde ka info ja side tegevusala, teatas statistikaamet teisipäeva hommikul.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina arvas veel eelmise nädala neljapäeval, et tema hinnangul peaks teise kvartali SKP kasv tulema aastases võrdluses 9-10 protsenti. Kuid samas tõdes ta, et see on konservatiivne hinnang.

Luminori peaökonomist Tõnu Palm arvas seejuures, et Eesti teise kvartali aastakasv jääb seekord euroala keskmisele veidi alla. Eurostati kiirhinnangu kohaselt kasvas euroala majandus teises kvartalis aastavõrdluses 13,7 protsenti.

«SKP aastakasv Eesti puhul kosub minimaalselt 8 protsendi lävele, mis on soliidne tulemus,» märkis Palm möödunud nädalal.

LHV majandusanalüütik Kristo Aab rääkis samal ajal BNS-ile, et viimased statistikaameti hinnangud sisemajanduse kogutoodangu osas on kõik üllatanud pigem ülespoole. Seetõttu ootas tema teises kvartalis kahekohalist kasvutempot.

Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur prognoosis omakorda, et teise kvartali majanduskasv peaks tulema mõne protsendipunkti võrra suurem, kui see esimesel kvartalil oli. Tänavu esimeses kvartalis kasvas SKP võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 5,4 protsenti, jooksevhindades moodustas SKP 6,9 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles