Palgakasv on sama hoogne nagu enne kriisi

PM Majandus
Copy
Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.
 
Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.  Foto: Toomas Tatar

Palga kasv Eestis on juba sama kiire kui enne kriisi ja seda toitis töötundide suurenemine ühe töötaja kohta. 

«Palgakasv oleks olnud isegi kiirem, kui töötajate osakaal erinevate tegevusalade lõikes oleks jäänud samasuguseks nagu eelmisel aastal,» märkis Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar oma analüüsis.

Töökohtade arvu taastumine keskmisest madalama palgatasemega tegevusaladel, nagu näiteks majutuses ja toitlustuses, pidurdab mõningal määral keskmise palga suurenemist.

Palgad kasvasid eraettevõtetes kiiremini kui avalikus sektoris. Hooajalisi tegureid arvesse võttes suurenes keskmine palk eelneva kvartaliga võrreldes 0,5%.

«Tänavu on majanduskasv kiirenenud, kuid selleks on ettevõtted töötajaid juurde värvanud vähem, kui oleks võinud oodata,» märkis Soosaar. «Seega on kasvanud tööjõu tootlikkus, mis annab võimaluse palkasid tõsta.»

Kuigi valdavalt kehtisid teises kvartalis veel viiruse leviku peatamiseks seatud piirangud, olid ettevõtted piirangute kaotamise ja suvise viiruse madalseisu ootuses muutunud edasise tööhõive kasvu suhtes optimistlikumaks.

Samuti suurenes nende ettevõtete osakaal, kes tajuvad tööjõupuudust olulise probleemina. Hoolimata suuremast hulgast tööotsijatest tööturul suurendab tööjõu puuduse tajumine palgasurvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles