Swedbank: palgakasvu toidab tööjõupuudus

BNS
Copy
Keevitajaid otsitakse üle Eesti tikutulega taga.
 
Keevitajaid otsitakse üle Eesti tikutulega taga.  Foto: Marko Saarm

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmiku sõnul on teises kvartalis kiirenenud palgakasvu taga spetsialistidest tööjõu puudus.

«Keskmise palga kasv vastas täpselt Swedbanki prognoosile. Palgakasv kiirenes esimese kvartali 5 protsendilt teises kvartalis 7 protsendini. Palgakasv hoogustus, kuna aasta tagasi tõusis keskmine palk vaid 1 protsendi võrra ja ilma töötukassa palgatoetuseta oleks palgatase langenud,» ütles Elmik pressiteates.

Statistikaameti andmete kohaselt oli keskmine brutokuupalk teises kvartalis 1538 eurot, mis on 7,3 protsendi võrra suurem kui aasta tagasi samal ajal.

Elmiku sõnul on keskmine brutopalk tõusnud kahe aastaga 8 protsendi võrra. Kui majutuse, toitlustuse ja kaubanduse valdkonna töötajatel oli palgatulu teises kvartalis endiselt kahe aasta tagusest 1-2 protsendi võrra madalam, siis IT ja meditsiinivaldkonnas teeniti 15-16 protsenti rohkem kui kaks aastat tagasi.

«Umbes 30 protsenti ettevõtjaid näevad tööjõupuudust oma suurima arengut takistava tegurina. Tööjõupuudus on ettevõtjate hinnangul kriisieelsel tasemel nii tööstuses, teeninduses kui ehituses. Tööpuuduse hirm töövõtjate hulgas on küsitluste järgi samuti vähenenud ja jõudnud kriisieelse tasemeni,» märkis ökonomist.

Kuigi tööpuudus on endiselt võrdlemisi kõrge, on Elmiku sõnul tööandjatel sobivaid spetsialiste raske leida. "Koroonakriisis jäid tööta paljud turismi ja transpordi valdkonna teenindajad, kes ei saa kohe suunduda programmeerijateks, arstideks või õpetajateks," möönis ta.

Swedbanki hinnangul tõuseb keskmine brutopalk sel aastal 6 protsendi võrra. Järgmisel aastal kerkib keskmine brutopalk veidi vähem, üle viie protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles