Purjelaua Techno 293 EM toob Eesti turule 60 soodsat purjelauakomplekti

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Techno 293 klassi purjelauad Pirita Surfiklubis
Techno 293 klassi purjelauad Pirita Surfiklubis Foto: Eesti Purjelaualiit

Purjelaua T293 rahvusvaheline spordialaliit saatis Eestis toimuvatele Euroopa meistrivõistlustele 60 uhiuut purjelauakomplekti, mis võistluste ajaks sportlastele välja renditakse ning pärast võistlust soodsalt maha müüakse. 

Sel nädalal Tallinnas Pirital toimuvatele noorte purjelaua Techno 293 Euroopa Meistrivõistlustele saabus 250 võistlejat kokku 22 Euroopa riigist. Kuna võistlus toimub one-design ehk monotüüpvarustusega, peavad kõigil võistlejatel olema täpselt identsed purjelauakomplektid, mis pärinevad samalt tootjalt.

Võistluste peakorraldaja Kristel Oitmaa ütles, et tippvõistluste varustus mõõdetakse ja kaalutakse enne starti üle, et keegi ei saaks klassi standardist erinevaks modifitseeritud varustusega tehnilist eelist. Seetõttu valivad mõnede riikide koondised oma isikliku varustuse võistluskohta transportimise asemel korraldaja pakutava rendivarustuse, mille soetamist toetab spordialaliit. Võistlusi korraldavast riigist valitakse varustuse kohale toimetamiseks ja välja rentimiseks üks partner, Eestist osutus selleks Surfhouse. 

«Charter-varustus on selline võistlusvarustus, mis tellitakse selleks soovi avaldanud võistlejatele tuttuuena võistluste ajaks ja siis peale võistlusi müüakse varustus maha. Varustust on kasutatud umbes 4-5 päeva,» selgitas Surfhouse projektijuht Betti Vainküla.

Ta tõi näiteks, et sellisel viisil võib põhimõtteliselt uue Techno 293 komplektse purjelaua soetada 920 euroga ning kõige soodsama purje 818 euroga, mis on poehinnast ligi 500 eurot soodsam. Vainküla, kes on ka ise kogenud purjelaudur, kinnitas, et rendivarustused võivad küll võistluse käigus saada mõningaid kriimustusi või muid kasutusjälgi, kuid suuri vigastusi noortevõistluste varustus 4-5 päevaga tavaliselt ei saa ning sisuliselt on tegemist ikkagi uute asjadega. 

Tema sõnul ei ole Euroopa meistrivõistlustest osavõtt charter-varustuse ostmisel eeltingimuseks. «Kui võistlejatest üle jääb, võivad soodsat varustust soetada ka purjetamiskoolid, surfiklubid ning ka eraisikutest huvilised,» kinnitas Vainküla. 

Purjelaud Techno 293 on olümpiapurjelaua ametlik ettevalmistusklass ning neid laudu kasutatakse ka algajate purjelauaõppes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles