BLRT Grupp kasvatas vaatamata käibelangusele kasumit 23,6 miljonini

BNS
Copy
Foto: Madis Veltman

Tööstuskontserni BLRT Grupp müügitulu langes mullu aastavõrdluses 4,6 protsenti 391,6 miljonile eurole, kontserni puhaskasum kasvas samal ajal aga 32,6 protsenti 23,6 miljoni euroni.

Müügitulust moodustas 42,8 protsenti kaupade, sealhulgas metallide ja metalltoorikute müük ning 57,2 protsenti toodangu ja teenuste müük. Seejuures kaupade müük langees 9,9 protsendi võrra ning toodangu ja teenuste müük kahanes 0,2 protsendi võrra, selgub BLRT Grupi konsolideeritud majandusaasta aruandest.

Suurima osa müügitulust ehk 74,4 protsenti moodustasid kontserni põhilised tegevusalad: metalli- ja metallitoodete müük, keeruliste, suuremõõtmeliste ja kõrgtehnoloogiliste lahenduste tootmine terasest, roostevabastterasest ja alumiiniumist, laevaremont ja laevaehitus ning masinaehitus. Võrreldes 2019. aastaga langes nende tegevusalade osakaal 1,1 protsendi võrra.

Seejuures moodustas BLRT Grupi müügitulust 84,2 protsenti eksport ja 15,8 protsenti müük Eestis. Kaupade, toodangu ja teenuste müük välisturgudele langes 1,4 protsenti. Kontserni suurimad ekspordi sihtriigid olid mullu Soome, Leedu, Norra, Läti, Türgi, Holland, Saksamaa.

Kontserni brutokasum oli 2020. aastal 57,5 miljonit eurot, 2019. aastal oli näitaja 50,2 miljonit eurot. Grupi ärikasum kasvas samal ajal tunamulluselt 13,4 miljonilt eurolt 25,1 miljoni euroni. Kontserni 2020. aasta kulumieelne ärikasum (EBITDA) oli 57,4 miljonit eurot ehk aastakasv oli 26 protsenti.

Kontsern investeeris mullu materiaalsesse ja immateriaalsesse põhivarasse ning kinnisvarainvesteeringusse kokku 38,3 miljonit eurot, millest 1,1 miljonit eurot oli saadud sihtfinantseerimise sihtfondidest. Lõplik investeeringu summa oli 37,3 miljonit eurot, aasta varem oli see summa 53,9 miljonit eurot.

BLRT Grupp võttis möödunud aasta juuli alguses Klaipėda sadamas kasutusele Baltimaade suurima, 235 meetri pikkuse, 45 meetri laius ja 33 000-tonnise kandevõimega ujuvdoki Post-Panamax. 2020. aastal asutas kontsern Venemaal registreeritud ettevõtte Mareko OOO ning müüs Venemaal registreeritud ettevõtte Elme OOO.

Kontsernis töötas mullu keskmiselt 3728 inimest, kelle palgakulu oli ligi 80,6 miljonit eurot. Aasta varem oli 3797 töötaja palgakulu 79,9 miljonit eurot.

Tänavu jätkab kontsern laevaehituse ja toodete valiku laiendamiseks vajalike uuringutega ning arendustööde tegemisega. Plaanis on suurendada ka stividoriteenuste mahtu. Ettevõttel on plaanis investeerida materiaalsesse ja immateriaalsesse põhivarasse ning aktsiatesse ja osakutesse ja laenudesse sidusettevõtetele 36 miljonit eurot.

Seejuues investeerib kontsern kogu teenitud kasumi tegevuse laiendamisse ega planeeri lähimatel aastatel dividendide väljamaksmist AS-ilt BLRT Grupp.

AS BLRT Grupp on kontserni BLRT Grupp emaettevõte. Emaettevõtte põhitegevuseks on tütarettevõtete juhtimine ning kontserni varade haldamine. Kontserni koosseisu kuulub 83 tütarettevõtet.

Kontserni emaettevõtte tegelikud kasusaajad on 16,04 protsendiga Viola Gnidina, samuti 16,04-protsendilise osalusega Valeri Kovalenko ning 45,11 protsendiga Fjodor, Mark ja Igor Bermani Sihtasutus Berman Family Foundation.

Kontserni põhitegevuseks on laevade remontimine ja ehitamine, metallide ja metalltoodete müük, keeruliste, suuremõõtmeliste ja kõrgtehnoloogiliste lahenduste tootmine terasest, roostevabastterasest ja alumiiniumist, vanametalli kokkuost, hulgimüük ning eksport, stivideerimisteenused, transporditeenused, sealhulgas rahvusvahelised autoveod, ning kinnisvara arendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles