Digivaldkonna tippkohtumine toob Tallinna USA kaubandusministri ja Euroopa Ülemkogu presidendi

Elina Liibak
, reporter
Copy
Pilt 2017. aasta Tallinna Digital Summitist. Pildil Jüri Ratas ja endine Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker
Pilt 2017. aasta Tallinna Digital Summitist. Pildil Jüri Ratas ja endine Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker Foto: ILMARS ZNOTINS / AFP

7. septembril toimub Eesti peaministri kokkukutsutud Tallinn Digital Summit, mis keskendub geopoliitikale, digivaldkonna ja taristu usaldusväärsele ning turvalisele arengule. Sõna saavad poliitikud, arvamusliidrid ja ettevõtjad 28 riigist. 

Esinevad peaminister Kaja Kallas, Euroopa Ülemkogu president Charles Michel, OECD peasekretär Mathias Corman ja USA kaubandusminster Gina Raimondo.

Presidendi kantselei direktori Tiit Riisalo sõnul on ürituse üheks eesmärgiks arutada, kuidas arendada turvaliselt kaasaegse demokraatliku turumajanduse taristut, mille puhul on üks põhimuresid ebausaldusväärse kapitali sissetungimine – et kriitilise tähtsusega infrastruktuur ei oleks sõltuv ettevõttetest või riikidest, kelle motiivid võivad kujuneda julgeolekuriskideks. 

OECD peasekretär Mathias Cormann räägib Blue Dot Networkist, mis peaks edendama arendust, sertifitseerides läbipaistvaid ja kvaliteetseid avaliku ning erasektori investeeringuid ülemaailmsesse infrastruktuuri.

Ühe teemana arutatakse kürberturvalisust digitaalse arengu osana. Riikliku küberturvalisuse juhi Raul Rikki sõnul on muutunud oluliseks usaldusväärne innovatsioon, mille eelduseks on küberturvalisus. Aeg on näidanud, et ka suurte korporatsioonide nagu Microsofti turvalisust ei saa võtta iseenesestmõistatavana.

Arutelus osalevad Ühendkuningriigi digitaal-, kultuuri-, meedia- ja spordivaldkonna riigisekretär Oliver Dowden, Austria digitaal- ja majandusasjade minister Margarete Schramböck ja Eesti ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.

Tutvustatakse ka uut avalikku ja erasektorit haaravat innovatsiooniprojekti «Digital Testbed Framework», mis kutsub digiriigi lahenduste arendamiseks ja testimiseks appi rahvusvahelised tegijad.

Tänavuse Tallinna digitaalse tippkohtumise peateema on usaldusväärne ühendus (Trusted Connectivity). Usaldusväärne ühenduvus hõlmab olulisi tegevusi ja algatusi, alates läbipaistvate ja kaasavate infrastruktuuriinvesteeringute tagamisest kuni geopoliitilise stabiilsuse ja innovatsioonist ajendatud majanduskasvu toetamiseni, vahendab ürituse koduleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles