GRAAFIK ⟩ Vaata, kui palju on Tallinna börsiettevõtete väärtus kasvanud

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
LHV logo
LHV logo Foto: Erik Tikan

Hiljuti kerkis LHV Grupi turuväärtus üle miljardi euro tõustes sellega kolmandaks miljardifirmaks Tallinna börsi ajaloos.

Enam kui miljard eurot oli väärt Hansapank (nüüd Swedbank Eesti), mille turuväärtus oli ülevõtmise hetkel 2005. aasta kevadel 4,3 miljardit eurot. Eesti Telekomi (nüüd Telia Eesti) väärtus oli börsilt lahkumise ajal küll alla miljardi euro (819 miljonit eurot), aga alates 2006. aasta sügisest kuni 2008. aasta suveni oli ka telekomifirma väärtus enam kui miljard eurot ulatudes maksimaalselt 1,3 miljardi euroni.

Kuid LHV pole ainus börsiettevõte, mille turuväärtus on viimastel nädalatel-kuudel märkimisväärselt kasvanud. Aasta algusest on börsi põhinimekirja ettevõtete turuväärtus kasvanud miljardi euro võrra 3,85 miljardi euroni.

LHV väärtus on tõusnud aasta algusest poole miljardi euro võrra, muljetavaldava 252 miljoni euro võrra kasvas ka Coop Panga turuväärtus. Enam kui 100 miljoni võrra kasvas ka Merko Ehituse väärtus.

Ainsana on aasta algusest kahanenud Tallinki (97 miljoni euro võrra) ja Baltika (nelja miljoni euro võrra).

LHV järel on teisele kohale kerkinud Tallinna Sadam, mille turuväärtus on 508 miljonit eurot. Teisel kohal on 422 miljoni euroga Tallinna Kaubamaja. Tallink, mis oli enne koroonapandeemia puhkemist suurima turuväärtusega ettevõte Tallinna börsil, on eilse seisuga langenu kolmandale kohale. Laevafirma väärtus on 397 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles