Hispaania on kõrbestumise ohus

PM Majandus
Copy
Tugevad tuuled kandsid Sahara kõrbe liiva üle Vahemere ja Lõuna-Euroopas muutus taeva liiva tõttu oranžiks. Pildil Prantsusmaa Lyon
Tugevad tuuled kandsid Sahara kõrbe liiva üle Vahemere ja Lõuna-Euroopas muutus taeva liiva tõttu oranžiks. Pildil Prantsusmaa Lyon Foto: Konrad K./SIPA/Scanpix

Kõrbestumine on Euroopas kasvav probleem – eriti Hispaanias, kus sellest on mõjutatud juba viiendik riigist, vahendab Financial Times.

Kõrbestumine on üks neljast suuremast keskkonnaprobleemist koos kliimamuutuse, bioloogilise mitmekesisuse kao ja saastumisega, ütles Elias Symeonakis Manchesteri Metropolitani Ülikoolist.

Kõrbestumisprotsess ei tähenda tingimata maalilisi liivadüüne, vaid pinnase kuivamist ja viljakuse kadu. Protsessi peamine põhjus on tihti seotud inimtegevusega (ülekultiveerimine ja liigne irrigatsioon), mis põhjustab mulla erodeerumist ja tühjendab põhjaveekihte. Hispaanias on see suureks probleemiks, sest juba kolmveerand maismaast on kuiv või poolkuiv.

Hispaania keskkonnaminister Teresa Ribera ütles Financial Times'ile, et riigil on Euroopa Liidus kõige suurem kõrbestumise risk. Eriti suures ohus on riigi kagu- ja idaosa, kuna neid piirkondi eraldavad malbema kliimaga Põhja-Hispaaniast mäestikud.

Kõrbestumine on oht ka Itaalias, Kreekas, veel hullem on olukord Põhja-Aafrikas ja Palestiina aladel. Ka USAs on läänepiirkond kuivamas vee ülekasutuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles