Talibani lubadus keelata narkoäri kõlab õõnsalt (2)

Copy
Mooniistanduste maa-ala Afganistanis on ÜRO andmeil viimasel neljal aastal olnud keskmiselt umbes 250 000 hektarit. 
Mooniistanduste maa-ala Afganistanis on ÜRO andmeil viimasel neljal aastal olnud keskmiselt umbes 250 000 hektarit. Foto: WATAN YAR

Heroiinitoodang on viimastel aastatel Afganistanis teinud läbi buumi, aidanud rahastada Talibani ja ekspertide hinnangul on keeruline loobuda kasumlikust ärist, kuigi rühmitus on seda lubanud.

Möödunud nädalal esimesel pressikonverentsil pärast võimuletulekut lubas Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid, et uus valitsus ei muuda maailma suurimat oopiumitootjat täielikuks narkoriigiks.

«Me kinnitame oma kaasmaalastele ja rahvusvahelisele kogukonnale, et me ei lase toota narkootikume,» ütles Mujahid reporteritele Kabulis. «Praegusest alates ei tegele keegi [heroiiniäriga], keegi ei saa tegeleda narkootikumide salakaubandusega.»

Ent analüütikud näevad heroiinivastast retoorikat – nagu samasuguseid lubadusi austada inimõigusi ja ajakirjandusvabadust – kui osa uute Talibani liidrite püüetest näidata mõõdukamat nägu, et kindlustada endale rahvusvahelist toetust. Väga suur osa maailma oopiumist ja heroiinist tuleb Afganistanist, kus selle tootmine ja eksport keskendub piirkondadesse, mida kontrollib Taliban, kes on oma 20-aastase vastupanu ajal narkootikume kõvasti maksustanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles