Tuulikutootjad näevad vaeva kasumlikuks jäämisega (2)

PM Majandus
Copy
Virtsu tuulepark, Hanila vald
Virtsu tuulepark, Hanila vald Foto: Mailiis Ollino

Materjalide hinnatõus, ettearvamatud USA subsiidiumid ja mured transportimisega söövad ettevõtete, nagu Vestas ja General Electric, kasumit, vahendab Wall Street Journal.

Kuigi rohelise energia nõudlus maailmas on suurem kui eales, ei kajastu see ettevõtete jaoks suurenenud kasumites. Suurimad tuulikutootjad peavad rinda pistma kallinevate materjalidega, probleemidega tarnimisel ja ebaselgusega, kas USA subsiidiumid jätkuvad ka tulevikus.

Siemens Gamesa Renewable Energy ja Vestas Wind Systems – maailma kaks suurimat tuuleturbiinide tootjat langetasid tänavusi kasumiprognoose. General Electric teatas aasta-aastalt tuulikute müügi kasvust, kuid pole siiski suutnud tootmist kasumlikuks pöörata.

Võrreldes eelmise kümnendiga peaks turbiinide nõudlus konsultatsiooni- ja andmebüroo Wood Mackenzie hinnangute kohaselt kahekordistuma. Aga mõõtmetelt aina suurenevad tuulikud tekitavad hulga probleeme, alates tootmisest ja lõpetades 30-meetriste tiibade transpordiga.

Wood Mackenzie hinnangul on transpordi, terase, vase, alumiiniumi ja süsinikkiudude hinnatõus tõstmas tuulikute hindu üle 10 protsendi. Covidi tõttu on suured sadamad suletud ja spetsiaalsed konteinerid ja laevad, mis mõeldud tuulikute transpordiks, on järjekorras ligipääsuta kaldale, sõnab Vestase tegevjuht Henrik Andersen.

Vestase aktsiad on see aasta langenud 15 protsenti. Andersen märgib, et kuigi nafta hinnatõusust tulenevad transpordikulutused peaks ajapikku langema, siis turbiinide toormaterjali hinnad vaevalt langevad.

Tuuliku püstitamine Saksamaal.
Tuuliku püstitamine Saksamaal. Foto: Wolfstone-photo / Imago Images / Scanpix

Joe Bideni juhitud USA valitsuse ebaselge positsioon tuuleenergiataristu arendamise subsiidiumide jätkumisel muudab tuulikutootjad murelikuks. Seni on kehtinud föderaalne maksusoodustus, mis selle aasta lõpul kaob, kuid kaalutakse selle jäämist 3,5 triljoni dollarilise eelnõu osana, mis peaks kiirendama taastuvenergia kasutuselevõttu.

Subsiidiumide säilimise teadmatuses hoidub osa kliente uute tuuleturbiinide tellimisest ja mõned ootavad tarnetingimuste soodsamaks muutumist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles