Läti transiidiäri on mures Valgevene sanktsioonide pärast

BNS
Copy
Ventspilsi sadam.
ARTUR SADOVSKI/POSTIMEES
Ventspilsi sadam. ARTUR SADOVSKI/POSTIMEES Foto: Postimees

Läti transiidivaldkond jälgib murega Valgevene sanktsioone, mis vähendavad veelgi läbi Läti sadamate kulgevat kaubavoogu, ütles Balti transiidi- ja logistikaliidu tegevdirektor Ivars Landmanis.

Tema sõnul lubab kehtiv protseduur täita vaid Valgevene ettevõtete olemas olevaid lepinguid, uusi sõlmida ei tohi.

«Näiteks naftatooted, mitmel Läti terminalil muid tarnijaid ei olegi. Teame, et Venemaa kahandas juba mitu aastat tagasi kaubavoogusid Lätti, nüüd sattusid ka Valgevene naftatooted sanktsioonide alla ja ongi kõik,» ütles Landmanis BNSile.

Tegevdirektor meenutas, et mullu pani sadamatransiit suuri lootusi just Valgevene transiidile.

«Varem sõitsime, püüdsime tugevdada suhteid, kuid praegu on kõik pausile pandud. Puudub toetus ka selles, kuidas antud suunda muuta,» sõnas Landmanis, lisades, et terminalide läbilaskevõime on suur, kuid sellist energiaressursside hulka nagu varem neid läbis, praegu enam ei ole.

Ettevõtjatel puudub oma tegevusala muutmiseks raharessurss ning valdkond püüab koopereeruda ning mõelda üldistele arengustrateegiatele. Transpordiministeeriumiga jõuti kokkuleppele, et ettevõtted esitavad oma arengukontseptsioonid, misjärel arutatakse neid ühiselt.

Tänavu seitsme kuuga lossiti-lastiti Läti sadamais 23,327 miljonit tonni kaupa, 10,6 protsenti vähem kui mullu sama ajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles