Töövõtjad on muutunud töö leidmisel enesekindlamaks

PM Majandus
Copy
Töö otsimine
Töö otsimine Foto: ARNO SAAR

Pea pooled töötajatest leiaksid endale praegusega samaväärse töökoha mõne kuuga, selgus värskest CVKeskus.ee ja Palgainfo Agentuuri korraldatud tööturu-uuringu tulemustest. 18 protsenti töötajatest plaanibki lähiajal tööd vahetada.

Pea 9000 töövõtjat kaasanud uuringus paluti vastajatel hinnata, kui kaua kuluks neil aega uue, praegusega samaväärse, töökoha leidmisele. 46 protsenti vastajatest leidsid, et neil kuluks uue töökoha leidmiseks mõni kuu, neist 31 protsendil vaid paar kuud ja 15 protsendil kolm kuni neli kuud.

17 protsendil töötajatest võtaks uue töökoha leidmine rohkem kui mõne kuu – neist 8 protsendil viis kuni kuus kuud ja 9 protsendil rohkem kui pool aastat. Vaid 10 protsenti vastajatest tõi välja, et nemad ei suudakski praegusega samaväärset töökohta tööturult leida. Lisaks ei osanud 27 protsenti vastajatest hinnata, kui kaua neil töökoha leidmisele kuluks.

«Võrreldes 2020. aasta sügisega, on töövõtjate enesekindlus töö leidmisel kasvanud – siis pidas mõne kuuga uue töökoha leidmist tõenäoliseks 41 protsenti töövõtjatest,» tõi uuringust esile CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt ja lisas, et enesekindlust on märgata ka töötajate plaanides lähiajal tööd vahetada. «Nimelt tõi pea viiendik töötajatest (18 protsenti) uuringus välja, et nad plaanivad järgmise kuue kuu jooksul tööd vahetada, mis on sarnane näitaja 2019. aastaga.»

Rohkem kui kolmandik töötajatest jälgib tööpakkumisi või otsib aktiivselt tööd

38 protsenti töövõtjatest otsib ise aktiivselt tööd või jälgib tööpakkumisi. Lisaks tõi tervelt 40 protsenti töötajatest uuringus esile, et kuigi nad ise aktiivselt uut tööd ei otsi, on nad siiski avatud tööpakkumistele.

Üldse ei otsi tööd ega ole ka tööpakkumistele avatud kõigest umbes viiendik (22 protsenti) töövõtjatest, mida on paar protsenti vähem kui möödunud aastal samal ajal.

«Töötajate valmisolekut tööd vahetada ja enesekindlust mõjutab tööandjate kasvanud värbamisaktiivsus, mis on taastunud eelmise kevade šokist. Koguni 42 protsenti töövõtjatest tõi uuringus välja et nad on lähiajal saanud kutseid tööle kandideerimiseks,» kirjeldas uuringu tulemusi Henry Auväärt.

Sagedamini on kandideerima kutsutud juhte ja tippspetsialiste, samuti oskustöölisi. IKT eriala töötajatest kutsuti kandideerima pea kahte kolmandikku (63 protsenti) ning rohkem oli kandideerimise kutseid saanud töötajaid veel ka õigusvaldkonnas, personalitöö, ehituse ning juhtimise erialadel.

Sõltumatu uuringute agentuur Palgainfo Agentuur ja Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee korraldavad kaks korda aastas Eesti suurimat tööturu- ja palgauuringut, mille käigus küsitletakse tööandjaid ja töövõtjaid. 2021. aasta kevadel korraldatud töötajate küsitlusele vastas 8963 töötajat ja tööotsijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles