Uuring: ettevõtted muretsevad arvete tähtaegse tasumise pärast

BNS
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Scanpix/ imago

Intrumi iga-aastase Euroopa maksearuande kohaselt on Euroopa ettevõtetel mure, kas nende esitatud arved tasutakse tähtajaks – 62 protsendil uuringus osalenute arvates on see teema aktuaalsem kui kunagi varem, Eesti ettevõtted on riikide võrdluses edetabelis teisel kohal.

Enim tunnevad arvete õigeaegse laekumise pärast muret Serbia ettevõtted – seda vastasid 68 protsenti sealesetest küsitletutest, teatas Intrum. Eesti firmad on teisel kohal 65 protsendiga ning Leedus märkisid oma muret 64 protsenti vastanutest. Samas on selles vallas kõige vähem mures Läti ettevõtted, kellest vaid 57 protsenti nõnda vastasid.

Ligi pooled, 48 protsenti, Euroopa ettevõtetest viitasid küsitluses COVID-19 tõttu tekkivatele partnerite likviidsusprobleemidele, mis kõige tõenäolisemalt takistab arvete õigeaegset laekumist. Siiski on vastajate arvates üle-euroopalise majanduslanguse oht kahanenud 40 protsendile, võrreldes eelmise aasta uuringu 57 protsendiga.

«Kuni pole selgust kriisist väljumise osas, jäävad rahavood paljude ettevõtete jaoks keskseks probleemiks. Arvete hilisema tasumise ja maksmata jätmise oht kasvab, kuna riikide toetusmeetmed ja muud ressursid on järk-järgult ammendumas, samas kui pandeemia pole veel läbi. Seega vajab ettevõtte rahavoogude juhtimine väga suurt tähelepanu, et säilitada praeguses olukorras likviidsus,» ütles Intrumi Baltikumi tegevdirektor Ilva Valeika pressiteates.

Euroopas näeb keskmiselt 66 protsenti vastanud ettevõtetest, et arvete hilisema tasumise või maksmata jätmise risk suureneb järgmise 12 kuu jooksul. 2020. aastal vastasid seda 43 protsenti küsitletutest.

Intrumi teatel on juba 58 protsenti küsitlusele vastanud Eesti ettevõtetest andnud viimase aasta jooksul väikestele ja keskmise suurusega ettevõtjatele pikemad maksetähtajad kui see neile endale vastuvõetav oleks, mis on kusjuures 9 protsendipunkti üle Euroopa keskmise.

Euroopa maksearuanne kirjeldab hilinenud maksete mõju ettevõtete väljavaadetele, kasvule ja arengule. Intrum kogus andmeid 11 187 väikeselt, keskmiselt ja suurelt ettevõttelt 29 Euroopa riigis, hõlmates 11 majandussektorit. Küsitlused toimusid tänavu 25. jaanuarist 16. aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles