Tööstustoodangu tootjahinnad tõusid võimsalt (1)

BNS
Copy
Suurim oli hinnatõus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises.
Suurim oli hinnatõus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis 2021. aasta juulis võrreldes juuniga 4 protsenti, võrreldes eelmise aasta juuliga aga koguni 14,8 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit nii juuni kui ka eelmise aasta juuliga võrreldes enim hinnatõus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises. «Eelmise aasta juuliga võrreldes tõusid puidutööstussektori hinnad 31,8 protsenti,» täpsustas Šokman pressiteates.

Puidutöötlemise ja puittoodete tootmise hinnatõusule lisaks mõjutasid indeksit oluliselt ka elektrienergia ning metalltoodete hindade kallinemine, seda võrreldes nii juuni kui ka eelmise aasta juuliga.

Ekspordihinnaindeks suurenes juulis võrreldes juuniga 2,3 protsenti, seejuures on indeks nüüd kasvanud kümnendat kuud järjest. Hinnad tõusid enim elektrienergia, puittoodete ning paberi ja pabertoodete tootmises. Hinnad langesid kõige rohkem rõiva-, elektroonikaseadmete ning tekstiilitootmises.

Võrreldes 2020. aasta sama kuuga suurenes ekspordihinnaindeks 14,9 protsenti.

Foto: Statistikaamet

Impordihinnaindeks kasvas juulis võrreldes eelneva kuuga 2,3 protsenti, kasvades kaheksandat kuud järjest. Kõige rohkem tõusid hinnad elektrienergia, mäetööstuse ja puittoodete tootmises. Suurim hinnalangus sai osaks jalatsitootmisele, põllumajandussaadustele ja rõivatootmisele.

Võrreldes eelmise aasta juuliga suurenes impordihinnaindeks 14,2 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles