Eestlanna hakkas kauplejaks: palgatöö segas rahateenimist (11)

Liina Laks
, reporter
Copy
Janeli Ruusmann avastas elukaaslase kõrvalt investeerimist õppides, et suudab oma emotsioone mehest paremini kontrollida.
Janeli Ruusmann avastas elukaaslase kõrvalt investeerimist õppides, et suudab oma emotsioone mehest paremini kontrollida. Foto: Herman-Erik Isop

Janeli Ruusmann seikles aastaid restoranides töötades välismaal. Kodumaale naastes arvas ta, et läheb nüüd stabiilsele palgatööle – kuid avastas siis enda jaoks kauplemise.

Janeli Ruusmanni tööpäev algab kell pool neli õhtul: USA börside avamiseni on jäänud vaid tund ning kaupleja peab end uudisvooga kurssi viima ja otsustama, kas ja milliseid tehinguid täna teha. Kauplemine ja investeerimine käib Ruusmannil välismaise maaklerifirma Inter­active Brokers kaudu tänu odavatele teenustasudele võrreldes teiste maakleritega ja odavale võimenduslaenule. «Mul on Interactive Brokersis pandud linnukesed nii, et saaksin eelturul kaubelda. Kuna peamiselt tegelen lühikeseks müügiga, saan eelturul võtta lühikesi positsioone, mida paljude volatiilsete aktsiate puhul turu avanedes enam teha ei ole võimalik,» selgitab Ruusmann. Ta otsib kauplemis­ideed kolme kriteeriumi järgi: kui volatiilne on aktsia (kui palju hind edasi-tagasi pendeldab), kui suur on päevane kauplemismaht (alla 10-miljonilisi kalakesi ta ei püüa) ning kui palju on aktsiat juba lühikeseks müüdud (kui üle 10 protsendi, on asi talle liiga ohtlik).

«Ma teenin kõige rohkem lühikeseks müügi pealt. Aga iga päev ei pea tehingut tegema. Häid tehinguid jällegi peab,» ütleb naine, kes on tänu kauplemisele saavutanud nii rahalise vabaduse, vabaduse tööandjatest kui ka vabaduse elada täpselt seal, kus ise parasjagu soovib.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles