Luksuskaupade aktsiad varisevad, kuna Hiina võttis sihikule ülirikkad

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Gucci kauplus Hongkongis.
Gucci kauplus Hongkongis. Foto: Bobby Yip

Luksuskaupade aktsiad kukkusid neljapäeval, kuna investorid muutusid üha murelikumaks seoses arengutega Hiinas, mis on selle sektori suurim turg, vahendab finantsleht Barron's.

Investoreid ei hirmuta mitte ainult kartused majanduskasvu aeglustumise ees, mida rõhutasid esmaspäeval avaldatud pettumust valmistavad Hiina majandusandmed ja mured seoses koroonaviirusega. President Xi Jinping pööras selle nädala alguses oma tähelepanu riigi jõukamatele kodanikele, kutsudes üles «ühisele jõukusele» ning märkides, et on vaja «mõistlikult reguleerida liigselt kõrgeid sissetulekuid».

Xi rääkis Hiina riigimeedia andmetel ka sellest, et ülirikkad annaksid ühiskonnale rohkem tagasi. Jõukuse ümberjaotamise kava ei ole praegu üksikasjalikult välja töötatud, kuid majandusteadlased on tõstatanud võimaluse, et võetakse kasutusele kinnisvara- või pärandimaksud.

UBSi analüütikud hoiatasid kolmapäeval, et Pekingi jätkuv rikkusevastase poliitika arendamine võib tuua Hiina luksuskaupade turule volatiilsust. «Arvestades luksuskaupade suhteliselt suurt Hiina-positsiooni ja selle hinda, arvame, et jätkuvad Hiina mured võivad lähiajal sektorit koormata,» ütlesid UBSi analüütikud.

Sektori langus algas kolmapäeval ja on jätkunud ka neljapäeval. Gucci omanik Kering kukkus eile pea 10 protsenti, samal ajal kui maailma suurim luksuskaupade tootja LVMH (Moët Hennessy-Louis Vuitton) kukkus üle 6 protsendi. Cartier omanik Richemont kukkus samuti üle 6 protsendi, Birkini käekottide tootja Hermès langes üle 4 protsendi ja Šveitsi kellatootja Swatch kukkus üle 6 protsendi. Briti luksuskaupade kontsern Burberry langes ka üle 6 protsendi.

Luksuskaupade tööstus oli üks esimesi, keda Covid-19-kriis tabas, peamiselt selle kokkupuute tõttu Hiinaga, kust viirus pärineb, ja rahvusvahelise turismi peatamise tõttu. Kuid see kokkupuude aitas sektoril ka teistest kiiremini pandeemiast taastuda. Pärast sektori aktsiate suurepärast aastat on see nädal olnud neile raske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles