USA tehnoloogiafirma laseb maksta kullas ja krüptos

Liina Laks
, reporter
Copy
Palantiri logo
Palantiri logo Foto: ARND WIEGMANN/Scanpix

Staarinvestori Peter Thieli loodud Palantir teatas, et nüüd võivad kliendid maksta talle ka kullas ja bitcoin'ides.

Andmeanalüüsifirma Palantir investeeris 50 miljonit dollarit kulda, kirjutab Barron‘s viitega ettevõtte kvartaliaruandele. Kulda soetas ettevõte kaitseks võimaliku inflatsiooni vastu.

Kuid tegu pole ainult kullaostuga: ettevõte ütles, et kui kliendid tahavad, võivad nad Palantiri teenuste ees ka väärtismetallides tasuda. Varem on firma teatanud, et võtab klientidelt makseid vastu ka bitcoin'ides.

Peter Thiel
Peter Thiel Foto: FRED PROUSER/REUTERS

Palantir kuulub miljardärist staarinvestorile Peter Thielile. Palantir läks USA börsile eelmise aasta septembirs ning ettevõtte aktsia on alates börsileminekust 175% kerkinud ning kaupleb 25 dollari taseme juures.

Palantir on kogunud pigem vastuolulist kuulsust: andmefirma tegeleb ühelt poolt jälitustegevusega, teisalt andmeanalüüsiga. Näiteks otsib ta inimeste kohta kõiki andmeid alates juhiloast kuni võimalike DNA-proovideni välja.

Koroonakevadel kutsus Suurbritannia ettevõtte appi pandeemiaga võitlema. Firma klientide seas on teiste hulgas Europol, CIA, FBI, NSA. Ettevõte teeb koostööd USA võimudega näiteks illegaalsete immigrantide otsingul.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International on firmale ette heitnud, et ta ei järgi oma töös inimõigusi ning ettevõtte tegevus on toonud kaasa ka tänavaproteste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles