Harjumaalt rändavad välja pigem lastega pered ja vanemaealised

BNS
Copy
Tühi mänguväljak
Tühi mänguväljak Foto: TTJA

Rahandusministeeriumi analüüsi järgi moodustavad Harjumaalt väljarändajaid kogu riigi elukoha vahetajatest 11 protsenti, seejuures mujale elama suunduvad peamiselt eestlased, lastega pered ja vanemaealised. Enamasti minnakse lähimaakondadesse ja suurematesse keskustesse.

Riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul on väljaspool Harjumaad ja üksikuid teisi linnu vajalik tegeleda eluaseme soetamise võimaluste soodustamisega. Ministeeriumi analüüs toob välja, et sõltumata sihtgrupist on vajalik tänapäevaste baasvajaduste tagamine, nagu kiire internet ja tolmuvabad teed, puhas joogivesi, kanalisatsioon, elektrivarustus.

Samuti mõjutab kohalikku elu suuresti kogukond, kusjuures kodukanti tagasipöördumise puhul mängib rolli inimeste sidustamine kohaliku kogukonnaga ka mujal elamise ajal ehk kunagiste elanikega kontakti hoidmine. Pooled Harjumaalt väljarändajad valivad uueks elukohaks maakonna, milles nad on juba varem elanud.

Tööjõuturu puhul saab analüüsi järgi rakendada suunatud tööpakkumiste tegemist maakonnast lahkunud inimestele. Sobivatest töövõimalustest sõltub eelkõige just pereealiste inimeste rändeotsus. Võimaluste mitmekesistamiseks soovitatakse uuringus jätkata nii Eestis kui ka välisriikides edukaks osutunud riigipalgaliste töökohtade pealinnast väljaviimist, sealhulgas asukohast sõltumatut värbamist.

Uuringus tõstatatakse ka vajadus astuda samme ettevõtluse arendamise senisest suuremaks soodustamiseks. Maaettevõtluse toetamise meetmete puhul tuleks uuringu kohaselt panustada mitte ainult põllumajandusele, vaid ka ettevõtlusmaastiku mitmekesistamisele, lisandväärtuse tõstmisele ja ühistegevusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles