Arco rajab Harku järve rannaalale 80 miljoni euroga uue elamukvartali

BNS
Copy
Elamukvartal
Elamukvartal Foto: KUU arhitektid

Harku järve rannaala arhitektuurikonkursi võidutöö alusel ehitab Arco Vara Tallinnasse Paldiski maantee 124b kinnistule ligi 400 koduga elamupiirkonna; investeeringu suuruseks on ligi 80 miljonit eurot.

Detailplaneeringu arhitektuurikonkursi võitjaks tuli KUU arhitektide kavand Õhtupäike, teatas Arco Vara. Ettevõtte juhatuse liikme Miko Niinemäe sõnul on elamukvartali ehituse ja korterite müügi algus planeeritud 2023. aastasse.

Lisaks elamutele rajab Arco rannaalale uue rannahoone, sportimiskohad ning mänguväljakud. «Ka rannaala läbiv kergliiklustee korrastatakse, lisatakse valgustus ning pingid,» lisas Niinemäe.

Uue elamuarenduse kinnistu suurus on 69 506 ruutmeetrit ja sinna kerkivad 1–4-korruselised hooned. Parkimine jääb keldrikorrustele, kuhu tulevad ka panipaigad. Majade vahele rajatakse koosveetmise alad ja mänguväljakud.

KUU arhitektide kavandi üks autoritest Joel Kopli ütles, et tegemist on unikaalse asukohaga, mis ühelt poolt inspireeris, kuid teisest küljest pakkus ka suurt väljakutset. «Kõige keerulisem oli leida tasakaal avaliku ja privaatse vahel,» nentis Kopli.

Ta selgitas, et korrastatavat ala läbivad kergliiklusteed jäävad vabalt kasutamiseks, kuid samas sooviti, et järve ääres elama hakkavatel inimestel tekiks ka privaatsem, niiöelda koduõue tunne ning omaette olemise võimalus. «Selleks kavandasime hoonetele palju rõdu- ja terrassi pindasid ning samuti liigendasime kahte erineva iseloomuga ala haljastuse ja maastikuliste elementidega,» kirjeldas Kopli.

Paldiski maanteelt kostva liiklusmüra vaigistamisele peaks aitama kaasa hoonete paiknemine. Kui arenduse kõrgemad hooned jäävad Paldiski maantee ja Väike-Õismäe poole, siis jõudes lähemale eramajadele ja ranna-alale muutub ka korruselisus ja hoonestustihedus väiksemateks.

«Paldiski maantee äärsed suuremad hoonemahud ning nende vahele jääv kõrghaljastatud ala tekitavad mürabarjääri maantee ja ülejäänud planeeringuala vahele,» selgitas Kopli.

Paldiski maantee 124b planeeringulahenduse välja töötanud KUU arhitektide meeskonda kuulusid lisaks Joel Koplile ka Johannes Aasmäe ja Liis Juuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles