Juulis oli eurotsooni kiireim inflatsioon Eestis

BNS
Copy
Juulis vähenes raha väärtus kõige enam Eestis.
Juulis vähenes raha väärtus kõige enam Eestis. Foto: Pixabay / Pexels

Euroala aastainflatsioon kiirenes Eurostati andmetel juulis juunikuu 1,9 protsendilt 2,2 protsendini; Eestis kiirenes inflatsioon aga 3,7 protsendilt 4,9 protsendini, mis oli ühtlasi euroala kiireim hinnakasv.

Euroopa Liidu (EL) aastainflatsioon kiirenes juulis juuni 2,2 protsendilt 2,5 protsendini. Möödunud aasta juulis oli inflatsioon euroalal 0,4 protsenti ja EL-is tervikuna 0,9 protsenti, selgus Eurostati andmetest.

Inflatsioon oli 0,3 protsendiga aeglaseim Maltal ja 0,7 protsendiga Kreekas. Kiireim aastainflatsioon oli 4,9 protsendiga Eestis ning 4,7 protsendiga nii Poolas kui ka Ungaris,

Võrreldes juuniga kiirenes Läti inflatsioon 0,1 protsendipunkti võrra 2,8 protsendile. Leedu inflatsioon kiirenes aga juuni 3,5 protsendilt 4,3 protsendini. '

Soome inflatsioon aeglustus aga eelmise kuu 1,9 protsendilt 1,8 protsendile. Rootsi inflatsioon püsis möödunud kuu tasemel ehk 1,8 protsendil.

Võrreldes juunikuuga kiirenes inflatsioon 16 EL-i liikmesriigis, aeglustus üheksas ja püsis möödunud kuu tasemel kahes liikmesriigis.

Euroala inflatsioonimäära kasvu panustasid juulis 1,34-protsendipunktise kasvuga enim energiahinnad, millele järgnesid 0,35 punktiga toidu-, joogi- ning tubakakaubad, 0,31 punktiga teenused ja 0,17protsendipunktiga tööstuskaubad.

Euroopa Keskpanga (ECB) nõukogu avaldas 8. juulil uue rahapoliitika strateegia, mis seab muuhulgas sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti. Uut strateegiat rakendatakse 22. juulil toimunud ECB nõukogu korralisest rahapoliitikaistungist saati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles