Koroonalevik lükkas intressitõusu edasi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern selgitas parlamendiliikmetele värsket koroonapuhangut
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern selgitas parlamendiliikmetele värsket koroonapuhangut Foto: MARK MITCHELL / POOL/EPA/SCANPIX

Kui investorid olid päris kindlad, et Uus-Meremaa keskpank tõstab esimesena arenenud riikidest intressi ja see pidi juhtuma täna, siis koroona levik lükkas seda edasi.

Uus-Meremaa lõi riigi lukku, kuna seitse inimest nakatus 24 tunni jooksul Aucklandis kuue kuu esimesest koroonajuhtumist. Tervishoiuametnikud hoiatasid, et tõenäoliselt on nakatunuid juba 50-120 vahel ning nüüd on esmatähtis piirata viiruse levikut, kirjutas FT.

Uus-Meremaa keskpangalt oodati täna intressitõstmist, kuid rahapoliitikat sättiv komitee otsustas jätta seoses liikumispiirangutega baasintressimäära 0,25 protsendile.

Riigi majandus taastus kenasti läinud aasta liikumispiirangutest, millega juuriti välja viiruse kohapealne levik. Osad ökonomistid prognoosisid, et keskpank tõstab intressitaseme 0,50 protsendini, et ohjata kinnisvara hinnatõusu ja juulis 3,3 protsendini kerkinud inflatsiooni.

ANZ Bank prognoosis, et edaspidi oleneb keskpanga rahapoliitika valitsuse võimest eemaldada koroonast tingitud liikumispiiranguid ja seetõttu oodatakse nüüd intressitõusu oktoobris, novembris ja tuleva aasta veebruaris, mais ja augustis. Nende sammude tulemusel peaks intressimäär tõusma 1,5 protsendini.

Uus-Meremaa värske nakatumine oli seotud Austraalias Sydneys levinud puhanguga.

Wellington kehtestas kolme päevase üleriigilise liikumiskeelu. Aucklandis kehtib seitsme päevane liikumispiirang. Kõiges 17 protsenti elanikest on lõpetanud vaktsineerimiskuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles