RKIK hangib erakorraliselt Leedule okastraati

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Horvaatia sõdurid paigaldavad Horvaatia piirile esmast tõket - väikeste žiletiteradega okastraati. Foto on illustratiivne
Horvaatia sõdurid paigaldavad Horvaatia piirile esmast tõket - väikeste žiletiteradega okastraati. Foto on illustratiivne Foto: Balazs Mohai/AP

RKIK sõlmis kiirkorras lepingud tõkestustraadi soetamiseks Leedule, et toetada sealse piiri tugevdamist hübriidrünnakuga toimetulekuks. Lisaks kasvatatakse erakorraliselt ka Eesti enda tõkestusvahendite varusid.

«Meil on hea meel tõdeda, et meil on hea tarnijate baas ning tugevad ja paindlikud partnerid, kes on kriisi ajal leidnud võimaluse vajalikke materjale suurtes kogustes pakkuda. Lisaks Leedu toetamise raames tarnitavale oleme erakorraliselt kasvatamas ka Eesti enda varusid tõkestusvahendite osas ning ootame tarneid lähiajal,» märkis RKIKi direktor Magnus-Valdemar Saar.

Kokku tarnitakse Leetu 200 kilomeetrit tõkestustraati, mille väljastamise ja teele saatmise korraldavad lepingupartnerid. Abi andmine põhineb Leedu palvel, kulud katab Leedu. Esimesed tarned jõudsid Leetu esmaspäeval ning viimased tarned jõuavad augusti lõpus.

Kaitseväe tõkestamisvõimekuse kasvatamiseks tarnitakse lisaks okas- ja lõiketraadile ka betoonelemente, turvatõkkeid ning erinevaid ehitus- ja kinnitusvahendeid.

Kaitseväe pioneeriinspektor Hannes Liim lisas, et tõkestusvahendite hankimine kaitseväele on regulaarne toiming, mida planeeritakse pidevalt tuleviku plaane analüüsides. «Üldjuhul on hangitavad tõkestusvahendid elementaarsed tsiviilkäibes olevad materjalid, millega saab piirata või aeglustada ligipääsu hoonetele või blokeerida liikumist teedel, sildadel ja maastikul. Kaitseväe eesmärk on täiendada väljaõppeks kulunud varude tagavarasid ning uuendada struktuuridele ettenähtud vahendeid,» selgitas ta.

«Kiirkorras hankimisel on oluline märksõna läbirääkimised, kuna hanke ja lepingu tingimused ei saa olla sama jäigad kui tavapärases avatud hankemenetluses,» täpsustas RKIKi tooteinsener Anu Arukaev. «Lisaks hinnale hakkab suurt rolli mängima kauba saadavus ja kiire tarne ning seetõttu proovime kaasata hangetesse võimalikult palju ettevõtteid, et saaksime teha turul pakutavatest võimalustest parima valiku. Ka kiirelt hankeid läbi viies on meile oluline pakkujate võrdne kohtlemine ja konkurentsi ärakasutamine,» lisas ta.

Leedu toetamiseks vajalike materjalide tootmiseks on lepingud sõlmitud kolme ettevõttega ja lepingute maht on ligi 2,2 miljonit eurot.

Lisaks on Eesti varude suurendamisel hetkel sõlmitud ning veel sõlmimisel mitu erinevat lepingut teiste ettevõtetega. Sõlmitud lepingute maht on ligi poolteist miljonit eurot ning kokkulepped on veel sõlmimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles