Külalislahkuse klaster viib Eesti toidu ja toidukultuuri maailma

PM Majandus
Copy
Vähk on kõige ehedam Eesti gurmeetoit.
Vähk on kõige ehedam Eesti gurmeetoit. Foto: Tiit Efert

Gastronoomia katusorganisatsioonid moodustasid Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) juurde külalislahkuse klastri, et arendada ja tutvustada maailmale Eesti toidukultuuri.

Klastri eesmärk on anda jõulisem tõuge Eesti viimisel gastronoomiamaailma tippude sekka. Juba praegu on olemas kliendid, keda meelitab Eestisse hea toit, aga seda segmenti on vaja teadlikult suurendada.

Idee algatajaks on EHRLi juhatuse liige, restorani Lee ja Lore Bistroo omanik Kristjan Peäske, kelle sõnul liidab külalislahkuse klaster ühe meeskonnana tööle kõik Eesti toidukultuuriga seotud katuseorganisatsioonid.

Kitsam ringkond peab Eestit võimalikuks uueks Põhjamaade toidupealinnaks ning seda kuuldust peame julgemalt levitama.

Kristjan Peäske

«Usun, et selle koostöö kaudu loome eduka platvormi, mille abil edendada ja populariseerida Eesti külalislahkust kui riigile olulist tööstusharu. Kitsam ringkond peab Eestit võimalikuks uueks Põhjamaade toidupealinnaks ning seda kuuldust peame julgemalt levitama,» kinnitas Kristjan Peäske.

Programmi Eesti Maitsed eestvedaja ning White Guide restoranigiidi Baltikumi juhi Aivar Hansoni sõnul pakutakse Eestis maailmatasemel toidu- ja joogielamusi ning on aeg sellest ka Eestist väljaspool rääkima hakata. «UNESCO maailmapärandisse kuuluv Tallinna vanalinn ei ole kaugeltki ainus põhjus, miks Eestisse reisida,» märkis ta.

Klastri asutajaliikmeteks on Peakokkade Ühendus, Eesti Maitsed (Havera), Eesti Maaturism, Eesti Baarmenite Assotsiatsioon, Eesti Sommeljeede Assotsatsioon ja Silverspoon (Gastronomy Society of Estonia). Restoranisektoris töötab Eestis ligikaudu 15 000 inimest, enne kriisi oli see arv 19 000.

Klastri asutajad korraldavad maailmatasemel võistlusi

  • Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni eestvedamisel ja Liviko toetusel Baltikumi parima sommeljee ja parima noorsommeljee võistlused.
  • Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni eestvedamisel Tallinn Cocktail Week ja toidumessi raames ka Eesti Meistrivõistlused alkoholivabade kokteilide valmistamises.
  • Eesti Peakokkade Ühendus valmistub kokkade maailmameistrivõistlusteks 2022 Luxembourgis, samuti viiakse läbi aasta koka ja aasta noorkoka konkurss ja jätkatakse projektiga «Peakokad koolis».
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles