Rohelisemaks pürgiv kaevandusgigant viskab saastava naftaäri üle parda

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
BHP Tšiilis Antofagastas asuv Escondida vasemaagi kaevandus
BHP Tšiilis Antofagastas asuv Escondida vasemaagi kaevandus Foto: IVAN ALVARADO/REUTERS/Scanpix

Üleilmselt tegutsev maailma suurim kaevandusgigant BHP on muutumas rohelisemaks, mistõttu plaanitakse vabaneda fossiilsete kütuste ärist, kirjutab Bloomberg.

BHP müüb oma nafta- ja maagaasiäri Woodside Petroleumile. Varade eest tasutakse aktsiates, mille BHP annab edasi oma aktsionäridele.

BHP kiitis heaks Kanadas hiiglasliku väetisetooraine kaevanduse, kuhu kulub 5,7 miljardit dollarit.

Lisaks plaanitakse lõpetada mitmel börsil aktsiatega kauplemine ja jäädakse vaid Austraalia börsiettevõtteks. Aktsia hüppas uudise peale Londonis 9,8 protsenti.

«Need on põhjalikud muutused,» ütles Libertum Capitali analüütik Ben Davis. «See on uus, parem ja enam mitte nii igav BHP.»

Ettevõtte aktsiad on kaubeldavad nii Londoni kui Austraalia aktsiaturul. Topelt noteerimise juured lähevad tagasi aastasse 2001, kui Austraalia BHP ja Briti Billiton liitusid.

BHP saab suurt tulu rauamaagi ja vaseärist. Läinud aasta EBITDAst tuli 70 protsenti ehk 26,3 miljardit dollarit rauamaagist, 8,5 miljardit dollarit vasest, 2,3 miljardit naftast ja maagaasist ning 0,6 miljardit dollarit metallurgias kasutatavast kivisöest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles