Jeff Bezos kaebas NASA kohtusse (3)

PM Majandus
Copy
Blue Origini asutaja Jeff Bezos
Blue Origini asutaja Jeff Bezos Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

Jeff Bezose ettevõte Blue Origin kaebas reedel USA kosmoseagentuuri NASA kohtusse pärast seda, kui riigihanke kuumooduli ehituseks võitis konkurendist SpaceX.

Ettevõte süüdistab NASAt ebaõiglases hankemenetluses. Blue Origin heidab ette, et pärast esialgset lubadust pakkuda mitut lepingut, mis tähendas vähemalt kahe üksteisega konkureeriva kuumooduli arendamist, teatas NASA aprillis, et sõlmib ainult ühe 2,9-miljardilise lepingu SpaceXiga. 

Blue Origin üritas osust vaidlustada USA järelvalveametis, kuid see otsustas NASA kasuks.

Blue Origin teatas avalikus kirjas, et investeeriks kuni kaks miljardit dollarit Kuu maandumisseadme väljatöötamiseks ja tootmiseks, kui neil vaid lubataks uuesti SpaceXiga konkureerida. 

Starshipi raketi prototüüp tegemas test õhkutõusu.
Starshipi raketi prototüüp tegemas test õhkutõusu. Foto: SpaceX / Scanpix

Konkurentide SpaceXi ja Blue Origini vahel on tekkinud ka omamoodi pressisõda. Blue Origin nimetas SpaceXi plaane kasutada oma Lõuna-Texases katsetatavat massiivset eksperimentaalset raketti Starship tohutult keeruliseks ja suureks riskiks.

Seepeale halvustas SpaceXi tegevjuht Elon Musk Blue Origini Twitteris: «Kui lobitöö ja juristid saaksid sind orbiidile viia, oleks Bezos praegu Pluuto peal.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles