Euronõuded harvendavad seebitootjate ridu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Good Kaarma seebikoda Saaremaal.
Good Kaarma seebikoda Saaremaal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tuleval aastal jõustuvad uued, rangemad nõuded on Saaremaa väiketootjate hinnangul jõukohased üksnes suurematele tootjatele.

Ligi kuus aastat Valjalas FIE-na seepi tootnud Helina Mäekivi tunnistas, et tal tuleb oma «seebitehas» tulevast aastast kinni panna, kuna karmistuvad euronõuded käivad lihtsalt üle jõu, kirjutab Saarte Hääl. «See kõik maksab ja väiketootjal, kes teeb seda n-ö hobikorras, näiteks minul, ei tasu need investeeringud lihtsalt ära. Panen sinna rohkem raha alla, kui kasu saan,» selgitas ta.

Mäekivi toodangus on aga nt 17 erinevat sorti seepi, mis kõik nõuaksid edaspidi eelnevaid keerulisemaid testimisi. «Kui praegu on piisanud mikrobioloogilistest uuringutest, mis nii palju ei maksa, siis uued testid lähevad maksma ikka mitusada eurot,» nentis ta.

Tuntud orgaaniliste seepide tootja GoodKaarma juhataja Ea Velsvebel-Greenwood tõdes, et uute nõudmiste rakendumiseni on veel pea aasta ning nemad võtavad asja vähemalt esialgu rahulikult. «Aasta on pikk aeg ja palju võib juhtuda. Praegu me midagi küll veel ära ei otsustaks,» leidis ta.

Velsvebel-Greenwood möönis, et uued nõuded on küll rangemad, kuid kosmeetikaseadus on tegelikult ka praegu suhteliselt range. Küsimus on selles, kui palju seda täidetakse ning kui palju jõuab järelevalve jälgida, kes seda punktipealt täidavad.

Velsvebel-Greenwoodi hinnangul ei paista jõustuvad muudatused nende jaoks ületamatud. «Me ei vaata asjadele hirmuga ja ma ei arva, et see sunnib meid tegevust lõpetama,» sõnas ta. Väiketootjad võivad tema arvates peljata seda, et nõuete täitmine tähendab suuremaid kulutusi, ning see võibki mõne väiketootja puhul komistuskiviks saada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles