Euroopa Liidu tudengite tung Briti ülikoolidesse langes 43%

Elina Liibak
, reporter
Copy
Cambridge ülikooli linnak
Cambridge ülikooli linnak Foto: ANDREW COULDRIDGE / REUTERS / Scanpix

Brexiti otsese mõjuna on langenud Suurbritannia ülikoolidesse kandideerimine Euroopa Liidu tudengite seas koguni 43%. Kuigi kohalike ülikoolide rahastus tugineb suuresti välistudengite õppemaksule, siis rahapuudust see koolidele tingimata ei tähenda, vahendab Bloomberg.

 

Pärast Brexitit koheldakse ELi üliõpilasi Ühendkuningriigis välismaalastena. Kui varem kehtis Euroopa Liidu õpilastele sama õppemaksu määr mis kohalikele, siis nüüd võib õppemaks olla üle poole kallim.

Kui õppemaksu lagi oli varem seatud 11 000 euro kanti aastas, siis nüüd küsitakse Euroopa Liidu kodanikelt õppemaksuna umbes 12 000 kuni 30 000 eurot. Eliitülikoolides võivad summad küündida meditsiinierialade puhul isegi 68 000 euroni õppeaastas. Kõige selle mõju kinnitab ka statistika – Euroopa Liidust Suurbritannia ülikoolidesse kandideerijate arv on langenud 43%.

Kuid kandideerijate langus ei tähenda ülikoolidele olulist eelarveauku. Vaakumi täidavad Hiina tudengid, keda oli 2021. aastal sama palju kui ELi omi. Lisaks tähendab pea poole kõrgem õppemaks, et tulud de facto ei lange.

Küll on aga murekohaks Hiina tudengite domineerimine Briti ülikoolides. Nad pole mitte ainult kõige suurem rahvusgrupp väljaspool Suurbritanniat, vaid ka suuruselt kolmas turg pärast Inglismaad ja Šotimaad. Hiinast on näiteks rohkem avaldusi kui isegi Walesist ja Põhja-Iirimaalt. 

Samas on Briti ülikoolide rahastusmudel on üles ehitatud eeldusel, et välistudengite õppemaks katab lõviosa nende kulutusi ja uurimisgrante. Riigis on õppimas üle 100 000 Hiina tudengi, kelle kadumine tõmbaks Suurbritannia ülikoolide rahastuselt vaiba alt.

Rahvusvahelised üliõpilased panustasid aastatel 2015/16 Ühendkuningriigi majandusse hinnanguliselt 22,6 miljardit naela, selgub kõrghariduspoliitika instituudi 2018. aasta aruandest. Valitsuse eesmärk on see näitaja 2030. aastaks kasvatada 35 miljardi naelani aastas. 2021. aastal tõusis Ühendkuningriigis kandideerijate arvu poolest ainult Põhja-Iirimaa, kuna seal küsitakse endiselt Euroopa Liidust taotlejatelt kohalikke määrasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles