Eestis jätkub puidu hinna ralli vähemalt sügiseni (1)

Erkki Erilaid
Copy
Metsatööstuses prognoositakse puidu hinnatõusu lõppu sügiseks.
Metsatööstuses prognoositakse puidu hinnatõusu lõppu sügiseks. Foto: Smirnov Vladimir/COVI

Maailmaturgudel kevadel võimsa hinnatõusu teinud saematerjalihinnad on mais saavutatud tipust kukkunud juba kolm korda. Eestis jätkus kiire hinnatõus aga ka viimastel kuudel. Tarbijatele tähendab see ennekõike ehituspuidu hinna edasist tõusu, millele metsatööstuse eksperdid näevad lõppu alles sügisel.

Ehituskaup24 e-poe juhataja Raul Reinson ütles, et sel aastal on mitme puittoote hind ehituspoodides kahekordistunud ning osa tooteid ei suudeta endiselt piisavalt tarnida. Näiteks on aastaga pruun terrassilaud kallinenud 2,5 korda. «Selle hinnaga on praegu kaupa saadaval, kuid tarbijad jäävad ostmisel ettevaatlikuks ja kel võimalik, on ehitamise edasi lükanud,» kirjeldas Reinson. «Saadavusega on paljudes tooterühmades endiselt probleeme, näiteks on tarneraskused vineeri puhul.»

Tarneprobleemid on ehitustel laialt kasutatava puitlaastplaatidega OSB, mille hind on aastaga ligi kolm korda tõusnud. «Hoolimata kasvavast hinnast, pole tootjal kaupa ikka piisavalt pakkuda. Õnneks olukord siiski paraneb ning müügile on juba jõudnud pisut üle poole varasemast OSB sortimendist.»

Reinson märkis, et pole varem midagi sellist ehitusmaterjalide turul näinud, kuid tundub, et hinnatõus on mõnevõrra pidurdunud. «Loodame, et koos tarnete taastumisega tuleb ka hind allapoole, sest praeguse ülikõrge hinnataseme juures kasutatakse võimalusel alternatiivseid materjale,» sõnas Reinson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles