Okaspuupalkide hinnad on Eestis tõusnud rekordtasemeni

BNS
Copy
Palgid.
Palgid. Foto: Elmo Riig

SA Erametsakeskuse 2021. aasta teise kvartali puiduturu ülevaate kohaselt kasvas teises kvartalis võrdluses esimesega männipalkide hind 17,7 protsenti, männipeenpalkide hind 15,7 protsenti, kuusepalkide hind 25 protsenti ja kuusepeenpalkide hind 22,4 protsenti, püstitades kõigi nelja sortimendi osas absoluutse rekordi.

2020. aasta märtsiga võrreldes on männipalk kallinenud ligi 41 protsenti, männipeenpalk enam kui 45 protsenti, kuusepalk ligi 58 protsenti ja kuusepeenpalk ligi 56 protsenti, selgus Erametsakeskuse hinnastatistikast.

Lehtpuu jämesortimentide hinnad on valdavalt möödunud kvartaliga langenud – kasepalk 1,5 protsenti, haavapalk 2,9 protsenti ja lepapalk 0,8 protsenti. Ainsana pole muutunud kasepaku hind.

Paberipuiduturul oli aasta teises kvartalis hinnatrendid puuliigigruppide osas erisuunalised – okaspuit kallines, lehtpuit odavnes, olles täpselt risti vastupidi eelmise kvartali olukorraga. Männi- ja kuusepuit kallinesid vastavalt 1,3 protsenti ja 4,8 protsenti ning kase- ja haavapuit odavnesid vastavalt 0,7 protsenti ja 5,7 protsenti.

Küttepuidu hinnatrend keeras aasta teises kvartalis tõusule ning hind kasvas märtsiga võrreldes 5,6 protsenti.

Maa-ameti metsamaa tehingute hinnastatistika kohaselt tehti 2021. aasta teises kvartalis 838 metsamaa tehingut. Nii eelmise aasta teise kvartali kui käesoleva aasta esimese kvartaliga võrreldes on tehingute arv kasvanud – siis tehti vastavalt 661 ja 720 tehingut.

Erametsekeskus tõi välja, et mitmed ettevõtted on teatanud headest majandustulemustest ja on tuleviku osas üldiselt optimistlikud. Nii näiteks on metsatööstuskontserni Lemeks käesoleva aasta põhieesmärgid seotud eeldatava majandustõusuga ning plaaniga reageerida targalt ja kiirelt muutuvatele hindadele nii sisendites kui toodetavates kaupades.

Esimese poolaastaga teenis metsandusettevõte UPM 586 miljonit eurot kasumit, sellest teises kvartalis 307 miljonit eurot. Teise kvartali kasum on üle poole rohkem kui 2020. aasta teises kvartalis. Samuti kasvas müügitulu ligi 2,4 miljardi euroni. Ettevõtte teatel tõi kõigi aegade parima tulemuse tselluloosi ja saematerjali järsk hinnatõus.

Erakordne nõudlus on tekitanud ümarmaterjali eksportijate ja metsatööstusettevõtete vahel mitmel pool Euroopas pingeid ning on toonud üleskutse protektsionistlike sammude astumiseks. Üle üheksa tuhande Euroopa puidutööstuse on liitunud petitsiooniga, millega nõutakse töötlemata puidu ekspordikeeldu. Prantsusmaalt alguse saanud nõudmisega on liitunud Saksamaa, Hispaania, Slovakkia, Bulgaaria, Itaalia, Hollandi ja Poola tööstusorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles