Discovery meediagrupp kavandab Poola vastu õiguslikke samme

Copy
Meediavabaduse kaitsmise meeleavaldus Varssavis.
Meediavabaduse kaitsmise meeleavaldus Varssavis. Foto: Newspix

USA meediagrupp Discovery ähvardas astuda õiguslikke samme Poola vastu, kui see võtab vastu vastuolulise meediaseaduse.

Discovery andis Poola valitsusele neljapäeval ametlikult teada, et astub vajadusel USA ja Poola vahel sõlmitud kahepoolsest investeerimislepingust tulenevaid samme.

Poola parlament andis varem sel nädalal oma esialgse heakskiidu seaduseelnõule, mis ei lubaks Euroopa Majanduspiirkonnast välja jäävate riikide ettevõtetel omada enamusosalust Poolas tegutsevates ringhäälinguettevõtetes.

Nii Brüssel kui ka Washington on kavandatavat seadust teravalt kritiseerinud. Samuti on Poolas puhkenud meediavabadust toetavad meeleavaldused.

Poola valitsuse sõnul püütakse takistada ebasõbralike välisriikide mõju, kuid opositsiooni hinnangul tahetakse sellega sulgeda Discoveryle kuuluv valitsuskriitiline telekanal TVN24.

Seadus sunniks Discoveryt oma osalusest enamuse maha müüma ning oponentide arvates omandaks selle sel juhul hõlpsasti mõni riigifirma, kes lõpetaks ühtlasi kanali sõltumatuse.

«Seadus on kõige hiljutisem rünnak sõltumatu meedia ja ajakirjandusvabaduse vastu ning see on otseselt suunatud Discovery TVN-i vastu,» teatas USA meediagrupp, osutades samas, et tegemist on ühe suurima USA investeeringuga Poolas.

Meediagrupp teatas, et saatis märgukirja president Andrzej Dudale, kes lauale jõuavad parlamendis heaks kiidetud seadused allkirjastamiseks.

Discovery väitel rikub Poola mitut 1990. aastal sõlmitud investeerimislepingust tulenevat kohustust, nagu «õiglane ja võrdne kohtlemine» ning «meelevaldsete ja diskrimineerivate meetmete mittekasutamine».

USA välisministri Antony Blinkeni sõnul on Poola seaduseelnõu «sügavalt häiriv», kuna see ähvardab meediavabadust ja kahjustab Poola investeerimiskliimat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles