Riik hakkab 95 000 euro eest uurima e-kviitungite kasutamise võimalusi (1)

BNS
Copy
Ostutšekk.Foto on illustratiivne.
Ostutšekk.Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM) sõlmis ettevõttega Ernst & Young Baltic AS lepingu, mille eesmärk on analüüsida e-kviitungi olemasolevaid lahendusi ning pakkuda välja e-kviitungi teenuse mudel. Hankelepingu maksumus on 94 880 eurot.

Eesmärgiks on 2025. aastaks võtta digitaalsed kviitungid laialdaselt kasutusele ja asendada paberil põhinevad ostutšekid, teatas MKM.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul on paberivabad lahendused Eestis ammu olemas, kuid neid kasutatakse veel vähe.

«Tänases digiühiskonnas ei ole ühtegi veenvat põhjust, mille pärast näiteks ostutšekid peaksid olema ilmtingimata paberil ja ei võiks selle asemel jõuda inimesteni digitaalselt. Hanke eesmärk on saada ülevaade täna turul olevatest e-kviitungi lahendustest ja pakkuda välja ettevõtjate jaoks parim teenuse toimimise mudel,» ütles Sutt.

Ernst & Young Baltic AS peab analüüsi käigus viima läbi infokorje ja kaasama aruteludesse nii juba praegu turul olevate lahenduste pakkujad kui ka valdkondlikud eksperdid.

E-kviitung muudab ostuprotsessi keskkonnasäästlikumaks, kuna praegu kasutatakse Eestis igal aastal ligi 400 miljonit paberkviitungit.

«Kui meil on riigis kõik muu digitaalne, siis miks peaksid ostutšekid, garantiidokumendid või kasutusjuhendid olema paberil. E-kviitungiga tuleksid kõik vajalikud dokumendid elektroonselt kaasa inimese e-mailile või mobiilirakendusse ja liigse paberimajanduse vältimine hoiaks kokku nii aega ja ruumi kui ka loodust,» lisas Sutt.

Töö viiakse läbi mitmes osas ning esimesi tulemusi on oodata sügisel. Töö lõplikke tulemusi on oodata aasta lõpuks.

2020. aastal läbi viidud uuringu andmetel aitaks reaalajamajanduse lahenduste, sealhulgas e-kviitungi, kasutamine Eestis kokku hoida üle 14 miljoni töötunni ja 200 miljoni euro aastas. Ainuüksi e-kviitungite laialdane kasutuselevõtmine võib Eestis kokku hoida ligi 40 miljonit eurot aastas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles