GRAAFIKUD ⟩ Teenuste suur sissevedu viis jooksevkonto 408 miljoniga miinusesse

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Eurod.
Eurod. Foto: Scanpix/ Caro

Eesti Panga kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto tänavu juunis 408 miljoni euro suuruses puudujäägis, mille põhjustas suuremahuline teenuste import.

Kaupade väljavedu kasvas aastatagusega võrreldes 24% ja sissevedu 39% ning kaupade konto negatiivne saldo suurenes 153 miljoni euro võrra 140 miljoni euroni. Enim panustasid ekspordi ja impordi kasvu masinad ja seadmed ning transpordivahendid. Impordimahtu mõjutab keskpanga teatel muuhulgas ka toorainete ja kaupade kallinemine maailmaturul.

Teenuste eksport suurenes aastatagusega võrreldes 26%. Teenuste ekspordi kasvu mõjutas keskpanga teatel lisaks madalale võrdlusbaasile arvutiteenuste ning posti- ja kulleriteenuste hoogne eksport. Arvutiteenuste impordi jõudsa kasvu tõttu läks teenuste saldo 218 miljoni euroga negatiivseks. 

Jooksevkonto ehk maksebilansi jooksevkonto on tasakaaluarvestussüsteem eksporditavate ja imporditavate kaupade ja teenuste rahalise väärtuse vahel teatud ajaperioodil. Ehk kui jooksevkonto on puudujäägis, tähendab see, et kaupu ja teenuseid veetakse riiki sisse rohkem kui välja. Kui puudujääk muutub liiga suureks, tähendab see majandusele riske, sest suureneb majanduse haavatavus ning tasakaalustamatus.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles