Katastroofid tegid aasta esimeses pooles 77 miljardi dollari eest kahju

Copy
Metsatulekahjud Evia saarel Kreekas.
Metsatulekahjud Evia saarel Kreekas. Foto: ANGELOS TZORTZINIS

Inimtekkeliste- ja looduskatastroofide kogukulu ulatus aasta esimeses pooles 77 miljardi dollarini, teatas neljapäeval Šveitsi kindlustushiid Swiss Re.

Zürichis baseeruv kontsern, mis tegutseb kindlustusfirmade kindlustajana, teatas, et majanduskahju vedasid üles äärmuslikud ilmastikusündmused, nende seas torm Uri Ühendriikides ja juunitormid Saksamaal.

«2021. aaasta esimese poole majanduskahju kogusummast 74 miljardit dollarit põhjustasid looduskatastroofid, inimese põhjustatud katastroofid tegid kahju kolm miljardit dollarit,» teatas firma.

Kindlustusfirma märkis, et äärmuslik kuum purustas juunis temperatuurirekordeid Põhja-Ameerikas ja tõi kaasa ulatuslikke maastikupõlenguid California osariigis.

«Kliimamuutuse mõju avaldub soojemate temperatuuride, tõusva meretaseme, heitlikuma vihma ja suuremate äärmustena ilmas,» ütles Swiss Re katastroofiohtude osakonna juht Martin Bertogg.

Arvestades kiirenevat linnaarengut ja vara akumuleerumist katastroofidele haavatavatesse piirkondadesse, on suuremaid kahjusid hakanud põhjustama ka teisesed ohud nagu lumetormid, rahe, üleujutused ja maastikupõlengud, lisas ta.

Aasta teises pooles on juba põhjustanud suurt varalist kahju uputused Euroopas ja Hiinas. Samuti on sel kuul räsinud põlengud Türgit, Kreekat ja Itaaliat.

«2021. aasta senine kogemus toob välja nende hädaohtude kasvava riski, mis teeb äärmuslikele kliimasündmustele haavatavaks aina suuremaid kogukondi,» ütles Bertogg. Ta märkis, et torm Uri tõi kahju, mis on võrreldav orkaaniga.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles