Graafik ⟩ Euroopa Liidus lahkuvad noored vanematekodust keskmiselt 26-aastaselt. Kuidas on asjad Eestis? (1)

Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Sander Ilvest / Postimees

2020. aastal lahkusid Euroopa Liidus noored vanematekodust keskmiselt 26,4- aastaselt. See number aga varieerub oluliselt liikmesriigiti, selgub Eurostati andmetest.

Kõrgeimad vanused olid Kreekas (32,4 aastat), Slovakkias (30,9 aastat) ja Maltal ning Itaalias, kus keskmine vanus oli mõlemal 30,2 aastat.

Noorelt kodust lahkumine on iseloomulik Põhja-Euroopa riikidele, kus näiteks Rootsis oli keskmine vanus 17,5 astat. Järgnesid Luksemburg, Taani ja Soome. Eesti seisab tabelis viiendal kohal 22,1 eluaastaga.

ELis lahkusid mehed vanemate leibkonnast keskmiselt 27,4-aastaselt ja naised 25,4-aastaselt. Seda suundumust täheldati kõigis riikides, s.t noored naised kolisid vanematekodust välja keskmiselt varem kui noored mehed. Ainus väike erand oli Rootsi, kus naised lahkusid keskmiselt 0,1 aastat pärast mehi.

Kõige suuremad soolised erinevused leiti Rumeenias, kus noored mehed lahkusid 30- ja naised 25,5- aasta vanuses (sooline vahe 4,5 aastat), järgnesid Bulgaaria, kus mehed kolisid 32 ja naised 27,8 aasta vanuselt.

Kõige väiksemad soolised erinevused registreeriti Rootsis, Luksemburgis ja Eestis, kusjuures vanemate kodust lahkuvate noorte meeste ja naiste vahe oli vastavalt 0,1, 0,4 ja 0,5 aastat. Sooline lõhe oli tugevam riikides, kus noored lahkusid vanematekodust hiljem, ja vähem väljendunud riikides, kus nad lahkusid varem.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles