Pangapõhine rahastamine pidurdab ettevõtete innovatsiooni

PM Majandus
Copy
Lenno Uusküla hinnangul sõltvad ettevõtted oma innovatsiooniplaanide rahastamisel eelkõige kommertspankadest.
Lenno Uusküla hinnangul sõltvad ettevõtted oma innovatsiooniplaanide rahastamisel eelkõige kommertspankadest. Foto: Eesti Pank

Euroopa Liidu ettevõtete innovatiivsed ärimudelid takerduvad sageli riskikapitali vähesuse ja pankade konservatiivsuse taha. Euroopa Liidu ja USA riskikapitali mahtude vahe on juba kümnekordne, leiab Arenguseire Keskuse uuringute juht Lenno Uusküla.

Euroopa Liidus on väga vähe riskikapitali ja ettevõtete investeeringuid finantseerivad seetõttu eelkõige pangad. Laenu tagatiseks soovib pank eelkõige füüsilist kapitali, mis uutel tehnoloogiaettevõtetel erinevalt klassikalistest tööstusettevõtetest enamasti puudub, märkis Uusküla keskuse blogipostituses.

Nii kipuvadki üleilmsed innovatiivsed ärimudelid ja -platvormid saama alguse Ameerika Ühendriikidest, kus riskikapitali on üle kümne korra enam. See vahe on viimase aastakümne jooksul USA kasuks järjest suurenenud.

Foto: Arenguseire Keskus

Eestiski rahastamine pankade poole kaldu

Eestis on riskikapitaliturg teinud viimasel 15 aastaga läbi tugeva arengu ja aastased finantseerimismahud on kümnekordistunud. Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) andmetel (OECD, Industry and Services, Enterprise Statistics) küündisid need 2020. aastal 25 miljoni USD-ni, sealjuures rekordilisel 2019. aastal koguni 40 miljoni USD-ni.

Siiski moodustab see kaduvväikse osa võrreldes kommertspankade 2020. aastal üle 2 miljardi euro (OECD, Industry and Services, Enterprise Statistics) ulatunud laenukäibega mittefinantsettevõtetele. Seega sõltub ettevõtete kasvuplaanide rahastamine ka Eestis eelkõige kommertspankadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles