Häkker varastas 500 miljoni eest krüptorahasid ja andis poole sellest tagasi

PM Majandus
Copy
Pilt on illustreeriva tähendusega.
Pilt on illustreeriva tähendusega. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Teisipäeval õnnestus häkkeril omandada seni suurimas krüptorahade varguses 522 miljoni dollari väärtuses digiraha. Vähem kui 24 tundi hiljem anti 221 miljoni väärtuses krüptoraha platvormi kasutajatele tagasi, vahendab Reuters.

Platvormilt Poly Network varastati enam kui 12 erinevat krüptovaluutat, nende seas bitcoini, etheriumi ja tetherit. Tegemist on platvormiga, kus inimesed saavad teha omavahelisi makseid erinevate plokiahelate vahel. Üks nutikatest lepingutest, mida Poly Network kasutab ülekannete tegemiseks, sisaldas turvanõrkust, mida häkker ära kasutas.

Rünnaku tulemusena postitas Poly Network Twitterisse üleskutse, et häkker võtaks ühendust võimaliku lahenduse leidmiseks. Sisuliselt hoiatati pahalast, et kümnetelt tuhandetelt kommuuni liikmetelt varastatud raha on suurim, mida krüptomaailmas seni varastatud, ja et häkkerit ootab ükskõik kus riigis liistule tõmbamine. 

Ilmnes, et häkker võttis üleskutset kuulda, sest Poly Networki sõnul said nad kolmapäeva hommikuks tagasi umbes nelja miljoni väärtuses varasid. Lõunaks oli tagastatud summa juba 221 miljonit. Mõne tehingu selgitusse oli häkker kirjutanud, et tegi seda enda lõbustamiseks. 

Robinhoodlikus sõnastuses andis ta teada: «Võtan vastutuse turvanõrkuse paljastamise eest, seni kuni seda varjatakse ja ära kasutatakse! Mõistsin riski paljastada ennast isegi siis, kui ma midagi kurja ei tee. Seega kasutasin ajutist e-posti, IP-d ja n-ö sõrmejälge, mis olid jälitamatud. Eelistan jääda pimedusse ja päästa maailma.»

Isegi kui häkker kõike vaid õilsal eesmärgi tegi, oli ta nurka surutud. Kui kurikuulus vargus maailma ette toodi, ei olnud ründajal mingit võimalust krüptoraha valuutaks vahetada, kuna iga tehing on salvestatud ja jälitatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles