Xfly eelmise aasta kahjum oli üle kuue miljoni euro

PM Majandus
Copy
Xfly käitab kriisijärgselt 14 reisilennukit ja annab tööd 300-le inimesele.
Xfly käitab kriisijärgselt 14 reisilennukit ja annab tööd 300-le inimesele. Foto: Regional Jet

Eesti lennufirma Xfly eelmise majandusaasta kahjum oli koroonakriisi tõttu 6,5 miljonit eurot.

Ülemaailmne pandeemia peatas kevadel kogu ettevõtte majandustegevuse. Teiseks poolaastaks oli ettevõte tekkinud olukorraga kohanenud, kuid lennuoperatsioonide arv oli drastiliselt vähenenud. Lennufirma koondas 50% oma personalist ja vähendas alles jäänud ametikohtade töökoormust. 

Seisakust tulenev kahjum viis ettevõtte omakapitali miinusesse. Xfly omanikfirma, riigile kuuluv Nordic Aviation Group AS taastas lennuettevõtte omakapital 6 miljoni eurose sissemaksega, kasutades selleks Eesti Vabariigilt saadud kriisiabi 30-miljoni euro suurust toetust.

Ettevõtte turundus- ja kommunikatsioonijuhi Toomas Uibo sõnul läbiti lennundusajaloo suurim kriis siiski oluliselt väiksema miinusega kui algselt prognoositi.

Ettevõte restruktureeris pandeemia ajal oma majandustegevuse ning taastas jätkusuutlikkuse kõigest mõne kuuga. Tänane lennundusturg taastub jõudsalt ja Xfly lennumahud on kasvanud selle aasta algusega võrreldes pea neli korda. Ettevõte on otsustanud võtta lennukiparki ka Embraer 195 lennumasinad.

«Loodan, et ma pole liiga optimistlik kui ütlen, et Xfly on lennundusajaloo kõige suurema kriisi selja taha jätnud,» Xfly juhatuse esimees Jan Palmer pressiteates. «Meeskonnana oleme täna tugevamad ja pühendunumad kui kunagi varem. Näeme selgelt, et meie ärikontseptsioon on kriisijärgses Euroopas veelgi aktuaalsem, sest huvi meie teenuste vastu on märgatavalt tõusnud.»

2020 aasta esimeses kvartalis plaanis ettevõte oma seni suurimat laienemist, mis oleks pidanud algama eelmise aasta suvehooaja alguses. Uued pikaajalised lepingud nii SASi kui LOTiga tähendasid lennufirmale ettevalmistuse faasis ka uute pilootide ja lennusaatjate väljaõpet ning kontoritöötajate arvu suurendamist, et opereerida juba kokku 24 lennukit.

«Lennundusturg taastub jõudsalt tänu vaktsineerimistele ning riikide jõupingutustele kriisist väljumiseks. Xfly - lennuettevõte, mis lendab Euroopa suurte lennufirmade kaubamärkide all näeb täna taas suuri ärivõimalusi oma valdkonnas,» lisas Xfly juhatuse esimees Palmer.

Xfly (endine Regional Jet) on 100-protsendiliselt riigiettevõttele Nordic Aviation Group AS kuuluv lennufirma. Ettevõte alustas tegevust 2016. aasta esimeses kvartalis eesmärgiga opereerida efektiivselt kommertslennufirmade regionaallende. Xfly ei müü ise pileteid ega arenda oma liinivõrku vaid lendab teiste lennufirmade kaubamärkide all. Kriisijärgselt käitab lennufirma 14 reisilennukit ja annab tööd 300-le inimesele. Seoses nõudluse kasvuga on Xfly otsustanud võtta kasutusele ka 120-kohalised Embraer 195 lennumasinad ja seda alates eelolevast talvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles