Tankeriõnnetuse tagajärjel reostab Musta merd tohutu naftaleke

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Naftaleke Novorossiiski lähedal, mille tegelik ulatus on 80 ruutkilomeetrit 200 ruutmeetri asemel.
Naftaleke Novorossiiski lähedal, mille tegelik ulatus on 80 ruutkilomeetrit 200 ruutmeetri asemel. Foto: RAS Space Research Institute

Mustal merel toimunud tankeriõnnetuse põhjustatud keskkonnareostus on palju suurem kui varem teatatud. Naftalekke pikkus on nüüd juba 19 kilomeetrit.

Erinevus võrreldes varasemalt teatatud lekke suurusega on suur: Musta mere laevaõnnetuse järel teatas reostav ettevõte 200 ruutmeetri suurusest reostunud alast. Tegelikult on reostuse ulatus palju ulatuslikum, vahendab Reuters.

Vene Teaduste Akadeemia teatas pärast satelliidipiltide analüüsi, et 80 ruutkilomeetri suurune naftaleke oli mitusada tuhat korda suurem alast, millest reostaja oli teatanud. «8. augustil ulatus õlireostus rannikust avamerele 19 kilomeetri ulatuses.» Novorossiiski linna lähedal välja voolanud nafta kogus on hetkel veel ebaselge.

Venemaa algatab uurimise

Laupäeval juhtus õnnetus, kui kuus kilomeetrit Venemaa rannikust eemal asuvas Južnaja-Ozerejevka mereterminalis pumbati naftat Kreeka tankerile «Minerva Symphony». Torujuhtme operaatori sõnul voolas merre umbes kaksteist kuupmeetrit toorainet. Pärast õnnetust teatati, et leke suudeti kiiresti ohjeldada ja see ei kujutanud ohtu inimestele ega elusloodusele.

Kaspia torujuhtme konsortsium, kellele ka terminal kuulub, ei ole satelliidipilte veel kommenteerinud. Venemaa asepeaminister Viktoria Abramtšenko on aga andnud riigi keskkonnaagentuurile korralduse hinnata reostuse tegelikku ulatust ja mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles