SEB: tugevaid eksporditulemusi mõjutab puidutööstuse kiire kasv

BNS
Copy
Puidutööstus.
Puidutööstus. Foto: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on juunikuu tugeva ekspordikäibe taga kasv mitmes olulises tööstusharus, kuid eriti eriti hästi läheb tema hinnangul puidutööstusel.

«Ootuspäraselt oli ka juuni Eesti ekspordi vaates väga hea kuu. Kui varasematel kuudel on väga suurte kasvunumbrite taga olnud ka äärmiselt madal mullune võrdlusbaas, siis juunis oli selle mõju juba oluliselt tagasihoidlikum,» ütles Nestor BNS-ile.

«Sellegipoolest suurenes Eesti päritolu kaupade eksport aastases võrdluses lausa veerandi võrra. Ekspordistatistikat mõjutavad endiselt kütuseäri suured mahud, kuid ekspordikäive näitab head kasvu mitmes väga olulises tööstusharus. Neist esile tõstmist väärib kindlasti kiire kasv puidutööstuses,» lisas ta.

Analüütiku sõnul kinnitavad positiivsed arengud Eesti peamistel eksportturgudel ja tööstusettevõtete ülikõrge kindlustunne, et väliskaubanduse tulemused saavad olema head ka järgnevatel kuudel.

«Vaatamata kiirele ekspordikasvule ei saa siiski mööda vaadata suureks kärisenud kaubavahetuse puudujäägist, millele teise samba pensionisäästude tarbimisse suunamine peagi täiendavat hoogu annab,» möönis ta.

Statistikaamet teatas teisipäeval, et kaupade eksport suurenes juunis võrreldes möödunud aasta sama kuuga 26 protsenti ning import 45 protsenti, seejuures oli kaupade import läbi aegade suurima väärtusega.

Eestist eksporditi juunis kaupu jooksevhindades 1,5 miljardi euro eest ja imporditi 1,7 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 235 miljonit eurot, mis suurenes võrreldes eelmise aasta juuniga 224 miljoni euro võrra. Nii suur kaubavahetuse puudujääk oli viimati 2019. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles