Alibabat raputab seksuaalse ahistamise süüdistus

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Alibaba kontor Pekingis.
Alibaba kontor Pekingis. Foto: Tingshu Wang

Hiina e-kaubandushiid Alibaba teatas esmaspäeval, et vallandas oma juhtivtöötaja pärast naiskolleegi süüdistusi, et ülemus ja klient ründasid teda seksuaalselt.

Alibaba püüdis esmaspäeval küll vaigistada skandaali, mis heitis nad riigi #MeToo liikumise keskele ning kahjustanud mainet ajal, mil Peking avaldab survet Hiina tehnoloogiagigantidele, vahendab Financial Times.

Alibaba tegevjuht Daniel Zhang lubas sisekirjas, et muudab ettevõtte kultuuri ja teatas, et vallandab juhtivtöötaja, kes väidetavalt ründas seksuaalselt teist töötajat. Ta lisas, et kaks juhtivtöötajat, kes ei reageerinud vahejuhtumile kohe, on tagasi astunud.

Ta ütles, et töötaja teatas rünnakust 2. augustil, kuid tema ärirühma juhid jätsid töötajate kaitse tähelepanuta ega võtnud tarvitusele ühtegi meedet. «Kui töötaja teatas sellisest kohutavast teost nagu vägistamine, siis ei teinud nad õigeaegselt otsuseid ega võtnud kasutusele meetmeid,» kirjutas Zhang.

Väidetav vägistamise ohver kirjutas oma loost Alibaba siseseveebis ja korraldas ettevõtte kohvikus protesti, kuna ettevõtte juhid ei suutnud süüdistustele reageerida. 

Hiina firmades seksism tavapärane

Juhtum tekitas nädalavahetusel Hiinas raevu, mistõttu ühines pühapäeval 6000 Alibaba töötajat veebigrupiga, et nõuda ettevõttes muudatusi. 

Internetis läks aruteluks ka ettevõtte problemaatiline töökultuur, näiteks on julgustatud töötajate vahel küsitavaid mänge. Ühe näitena toodi naistöötajate kandmine meeste poolt või ühine pulgakommi limpsimine. Ka kurdeti, et paljudel meeskondlikel koosviibimistel on surve alkoholi tarbida.

Seksism on Hiina firmades levinud: alates uute töötajate rituaalidest, mille käigus naised simuleerivad seksuaalakte, kuni sunniviisilise joomiseni ning töökuulutusteni, kus naisi kasutatakse meestöötajate meelitamiseks peibutisena,

Alibaba puhul on see juba teine juhtkonda tabanud seksiskandaal viimase aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles