Norwegiani ristluslaevad said kohtu loa nõuda reisijatelt vaktsineerimispassi

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Ristluslaev Norwegian Sky ootab luba merele minekuks  Aruba Oranjestadi sadamas.
Ristluslaev Norwegian Sky ootab luba merele minekuks Aruba Oranjestadi sadamas. Foto: SHAWN THEW/EPA

USA kohus andis Norwegiani kruiisilaevadele loa nõuda reisijatelt tõendit vaktsineerimise kohta. Reisid väljumisega Miamist algavad 15. augustil.  

Norwegian Cruise Line Holdings teatas plaanist alustada 15. augustist Miamist ristlusreise, nii et vaktsineeritud oleks 95 protsenti laeva reisijatest, kuid see kava põrkus kohe tugevale vastuseisule, teatas Reuters.

Florida kuberner Ron DeSanti püüdis takistada vaktsineerimispasside rakendamist ristluslaevadel, kuna osariigi seaduste kohaselt olevat need diskrimineerivad ning riivavad inimeste õigust privaatsusele. DeSanti on tuntud pandeemiavastaste meetmete oponent, kuigi Floridas löövad nii nakatumine kui hospitaliseerimine rekordeid. 

Kuberner ähvardas rakendada Norwegianile trahvi kuni viis tuhat dollarit reisija kohta, kui firma jätkab vaktsineerimistunnistuste nõudmist. See oleks tähendanud firmale aga miljonitesse ulatuvat lisakahju ning ettevõte pöördus oma õiguste kaitseks kohtusse. 9. augustil kinnitas USA Miami piirkonnakohtunik Kathleen Williams, et Norwegianil on õigus nõuda laevale astuvatelt reisijatelt kirjalikku tõendit, et nad on koroonaviiruse vastu vaktsineeritud ning blokeeris Florida kuberneri plaani firmat selle eest sanktsioneerida. 

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus CDC tühistas märtsikuus ristlusreiside korraldamise keelu ning lisaks Norwegianile on ka teised kruiisifirmad kiirustanud laevu taas töökorda seadma ning liinile saatma. Pandeemia tõttu on lõbureise korraldanud laevafirmad kannatanud kümneid miljardeid dollareid kahjumit ning aktsionäride surve reiside taaskäivitamiseks on suur. Samas võtab ühe suure ristluslaeva pärast pikemat jõudeolekut jälle töökorda viimine mitu kuud ning ettevõtted ei taha neid kulutusi asjatult teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles