Valitsus otsustas jätkata MESi kriisimeetmetega aasta lõpuni

BNS
Copy
Maaelu Edendamise Sihtasutuse kontor.
Maaelu Edendamise Sihtasutuse kontor. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsus otsustas jätkata Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) kaudu maapiirkonna ettevõtjatele mõeldud laenukäenduse kriisimeetme rakendamisega aasta lõpuni.

Laenukäendust pakub MES nii põllumajandustootjatele, toiduainetööstustele kui ka muudele maapiirkonnas tegutsevatele ettevõtjatele, teatas maaeluministeerium. Käendusreservi suurendamine annab võimaluse kaasata panku sektori rahastamisse senisest enam, pakkudes MESi kaudu pangalaenudele tagatisi.

«MESi kaudu rakendatavad Covid-19 mõjude leevendamise meetmed on olnud sektori jaoks väga olulised ja aidanud neil kriisi üle elada. Edukaks võib pidada ka meetmete rakendamist, kuid sellegipoolest on osa Covid-19 laenurahast veel kasutamata. Laenuraha jääk esimese poolaasta seisuga on 9,4 miljonit eurot,» märkis maaeluminister Urmas Kruuse.

Ministri sõnul otsustas valitsus olemasoleva laenujäägi suunata käendusreservi suurendamiseks, mis annab võimaluse suurendada käenduste mahtu ning tagada käenduste pakkumist kuni aasta lõpuni.

«Covid-19 käendused on olulised, sest võimaldavad parematel tingimustel ettevõtjatele laene tagada ja on abiks ettevõtete finantseerimisel piirangute ajal,» ütles MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg.

Alates 2020. aasta maikuust pakub riik MESi kaudu koroonaviiruse levikuga seotud mõjude leevendamiseks 100 miljoni euro ulatuses laenu, 50 miljoni euro ulatuses laenukäendust ja 50 miljoni euro ulatuses põllumajandusmaa kapitalirendi tehinguid.

Praeguseks on MES langetanud positiivseid otsuseid laenukäenduste puhul kokku 46,9 miljoni euro ulatuses, laenude puhul 85,6 miljoni euro ning kapitalirendi puhul 4,6 miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles