Maxima kurdab, et Eestis tuleb muudkui uusi kauplusi avada ja hindu langetada (5)

BNS
Copy
Maxima XX kauplus. Pilt on illustreeriv.
Maxima XX kauplus. Pilt on illustreeriv. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Maxima suutis Eestis koroona-aastal näidata nii käibe suuremist kui ka korralikku kasumit, aga ettevõttele on siinsed arengud pinnuks silmas.

Maxima Eesti müügitulu kerkis eelmisel aastal tunamulluse aastaga võrreldes 3,4 protsenti 502,9 miljoni euroni, ühtlasi jõudis ettevõte 2019. aasta 3,3 miljoni euro suurusest kahjumist 1,2 miljoni euroga kasumisse.

«Ettevõtte 2020. aasta tulemusi mõjutas COVID-19 pandeemia. Eriti mõjutasid ettevõtte käibe kasvu negatiivselt valitsuse poolt COVID-19 pandeemia vastu võitlemisel kehtestatud piirangud 2020. aasta teises kvartalis,» kirjutab ettevõtte juhtkond möödunud aasta majandusaasta aruandes.

Samas tõi juhtkond välja, et teisalt kiirendas COVID-19 pandeemia tarbijate üleminekut e-kaubandusele, mille tulemusel ettevõtte e-kaubandusest saadud tulu suurenes. Kuid see kompenseeris piirangutest tulenevat negatiivset mõju tulule vaid osaliselt.

Seejuures tekkis ettevõttel aasta jooksul ligi 1 miljon eurot lisakulusid, mis tulenesid ettevõtte töötajate ja klientide tervisekaitsest ning töötajatele COVID-19 pandeemia keskkonnas töötamise kompenseerimisest. Lisaks pakkus ettevõte ajutisi rendisoodustusi piirangute tõttu kannatanud üürnikele, mistõttu renditulu vähenes.

Maxima Eesti juhtkond tõdeb, et COVID-19 pandeemia pole siiski ainus väljakutse Eesti jaeturul. Nimelt sunnib tihe ja kasvav konkurents turuosalisi üha uusi kauplusi avama ning hindu langetama, mis muudab turuolukorra aga veelgi keerulisemaks ning kahandab kasumimarginaale.

Lisaks kuulub juhtkonna sõnul jaemüügisektor nende sektorite hulka, kus valitseb pidev tööjõupuudus. «COVID-19 lükkas selle raskuse mõneks ajaks kõrvale, kuid pandeemia taandumisel tuleb see kindlasti tagasi,» märkis juhtkond.

Ettevõttes töötas möödunud aasta lõpu seisuga 3827 inimest, tunamullu oli töötajaid veidi rohkem ehk 3897. Ettevõtte tööjõukulud kasvasid aastaga aga 2 protsenti 51,7 miljoni euroni.

Maxima Eesti OÜ põhitegevusala on toidu- ja tarbekaupade jaemüük, samuti toidukaupade müügiga seotud teenuste osutamine ja kaupade tootmine. Ettevõte alustas oma tegevust Eesti jaekaubandusturul 2004. aastal. 2020. aasta lõpu seisuga kuulus ettevõttele 82 kauplust.

Maxima kontsern kuulub Leedu rikkaimaks meheks peetavale Nerijus Numavičiusele.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles