Tuntud muusikainstrumentide tootjad tabati kartellikokkuleppelt

PM Majandus
Copy
Yamaha klaver
Yamaha klaver Foto: Unsplash

Saksamaa Konkurentsiamet määras kolmele muusikainstrumentide tootjale ja kahele edasimüüjale trahvi, mille kogusumma ulatub 21 miljonini. Tootjaid Yamaha, Roland ja Fender süüdistatakse miinumumhinna kokkuleppimises ning edasimüüjatele pannakse süüks omavahelist hinnakokkulepet.

Kolm tootjat seadsid oma kitarridele, süntesaatoritele, klaveritele ja teistele toodetele miinimumhinna. Kui edasimüüjate hind langes alla selle, siis võtsid instrumenditootjad nendega ühendust ja survestasid hindu muutma.

Roland ja Yamaha kasutavad isegi hinnajälgimistarkvara, et saada täit hinnaülevaadet. Harvadel juhtudel tootja isegi ähvardas ja määras müüjale sanktsioone, hoides kinni tarneid või muutes kokkuleppeid.

Menetlus algatati pärast konkurentsiametile tulnud vihjeid, mille peale amet otsis 2018. aasta aprillis ettevõtted läbi. Tuli välja, et tootjad ja edasimüüjad tegid aastaid süstemaatilist tööd, et piirata hinnakonkurentsi.

«Määratud trahvidega saadab amet selge signaali mitte ainult ettevõtetele, vaid ka kogu muusikariistade tööstusele, et hinnakokkulepped ja sellest keelust üleastumine on karistatav,» ütles  Saksa konkurentsimeti juht Andreas Mundt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles