Mertsina: Eesti tööstusettevõtete kindlustunne on 14 aasta kõrgeim

BNS
Copy
Otse Postimehest: Tõnu Mertsina, Swedbanki peaökonomist
Otse Postimehest: Tõnu Mertsina, Swedbanki peaökonomist Foto: Pilt videost

​Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on Eesti tööstusettevõtete kindlustunne tõusnud viimase 14 aasta kõrgeimaks ning seejuures on töötleva tööstuse väljavaade optimistlik.

Samal ajal on euroala töötleva tööstuse ostujuhtide indeks tõusnud 24 aasta kõrgeimaks, kuid tootmismahu kasv on tagasihoidlikum, teatas Swedbank.

«Euroala töötleva tööstuse ettevõtetel on raskusi tellimuste täitmisega, kuna tootmissisendite tarnete hilinemine on veninud viimase 24 aasta pikimaks. See on tõstnud tootmissisendite hinnad rekordkõrgeks, mis omakorda kergitab töötleva tööstuse toodangu müügihindu, kuna ettevõtted kannavad oma suurenenud kulud edasi tarbijatele. Vaatamata eelnevale peaks töötleva tööstuse väljavaade olema optimistlik, kuna maailmamajanduse ja koos sellega nõudluse taastumine jätkub,» selgitas panga peaökonomist.

Kasvule annab tugevat hoogu puidutööstus

Samal ajal jätkus juunis Eesti tööstustoodangu tugev kasv. Aastases võrdluses suurenes tööstustoodangu maht 11 protsenti, sealhulgas töötlevas tööstuses 10 protsenti, mäetööstuses 19 protsenti ja energiatootmises 14 protsenti.

Teises kvartalis pöördus tööstustoodangu maht tugevale kasvule. «Kuigi selle taga oli paljuski möödunud aasta aprillis ja mais toimunud tootmismahtude tugev langus ja koos sellega väga madalale langenud võrdlusbaas, näitasid töötleva tööstuse ja mäetööstuse tootmismahud ka kuises võrdluses kasvu,» märkis Mertsina.

Töötleva tööstuse 23 tegevusalast suurenes tootmismaht 17 tegevusalas. Töötleva tööstuse tootmismahud suurenevad tugevnenud nõudluse toel.

«Kõige enam aitas selle tööstusharu tootmismahu kasvule kaasa puidutööstuse tootmismahu suurenemine, kuid tugeva panuse andsid veel kummi- ja plasttoodete, metalltoodete, elektriseadmete ja ehitusmaterjalide tootmine,» ütles Swedbanki peaökonomist.

Enim pidurdas töötleva tööstuse tootmismahu kasvu elektroonikatööstuse tootmismahu vähenemine. Esialgsetel andmetel kasvatasid töötleva tööstuse ettevõtted juunis oma tootmismahtude müüki nii välis- kui ka siseturul aastases võrdluses vastavalt 16 ja 17 protsenti.

Majandustegevuse kiire taastumine, kõrged elektrihinnad aga ka eelmise aasta alguse väga madal võrdlusbaas aitasid kaasa elektritoodangu kasvule.

Nimelt oli juunis Nord Pooli keskmine elektrituruhind kõigi aegade kõrgeim ehk 71,68 eurot megavatt-tunni (MWh) kohta. Elektritoodang suurenes aastases võrdluses 30 protsenti, soojatootmine aga 3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles