Kohvi hind võib poes kümnendiku võrra tõusta (3)

PM Majandus
Copy
Kohvi hind kaupluses võib kerkida kümnendiku võrra.
Kohvi hind kaupluses võib kerkida kümnendiku võrra. Foto: Mike Kenneally/ Unsplash

Rekordiliselt madal temperatuur Brasiilia kohviistandustes ja ligi kümnendiku saagi hävimine on kaasa toonud viimase seitsme aasta kõrgeima toorainehinna. Jaehinna tõusuks prognoositakse keskmiselt 10 protsenti, edastab ERR Uudised. 

Selveri poeketi ostudirektori Katrin Riisalu sõnul võib paari kuu jooksul kohvi keskmine hinnatõus poelettidel olla kuus kuni 11 protsenti. Hinnatõusu on oodata nii Arabica kui ka Robusta kohvisortide seas.

«Näiteks presskannu kohv, kui see muidu maksab umbes 4.50, võib hakata maksma 4.90. Hinnatõus võib olla umbes 40 senti paki pealt. Kilo pealt umbes sama, kümme protsenti, sellega peaks tarbija arvestama. Augustist on osa sortidel juba hinnad tõusnud,» rääkis Riisalu.

Postimees kirjutas juulis, et kohvi hinnad on tõusnud viimase seitsme aasta kõrgeima taseme lähedale, kuna öökülmad Brasiilia suurimates kohvikasvatuspiirkondades tekitavad muret järgmise aasta saagi pärast.

Tol nädalal olid kohvi hinnad tõusnud rohkem kui 30 protsenti ja aasta algusest alates 60 protsenti. Analüütikud tõdesid, et suure tõenäosusega tabab see hinnaralli kohvisõpru üle kogu maailma ning seda ajal, mil kohviröstijad ja supermarketid olid juba selle aasta plahvatusliku tururalli tõttu hakanud hindu tõstma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles