Cleveron kukkus eelmisel aastal kahjumisse

BNS
Copy
Cleveroni suur kodupakiautomaat.
Cleveroni suur kodupakiautomaat. Foto: Cleveron

Viljandi pakiautomaatide tootja Cleveron langes möödunud aastal tunamullusest 12,8 miljoni euro suurusest puhaskasumist koguni 5,3 miljoni euroga kahjumisse.

Samal ajal kukkus ka ettevõtte käive 2019. aasta 66 miljonilt eurolt 13,1 miljonile eurole. Aastane käibelangus oli seega 80,2 protsenti. Cleveroni eksport langes seejuures aastavõrdluses 82 protsenti 11,8 miljonile eurole, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Cleveroni juhtkond märgib majandusaasta aruandes, et COVID-19 globaalsest viiruspuhangust tingitud reisipiirangute tõttu ei ole olnud Cleveronil võimalik oma tooteid uutele ja ka olemasolevatele klientidele erinevatesse maailma regioonidesse müüa, kuna toodete paigaldamine osutus sisuliselt võimatuks.

«Koroonaviirus sundis ka meie kliente selgelt prioritiseerima enda töötajate heaolu ning tervist ja sellega seonduvalt ka investeeringuid ümber suunama. COVID-19 tõttu pidid mitmed meie kliendid oma füüsilised poed sulgema ning investeerimisplaanid pandi ootamatu käibelanguse tõttu pausile,» tõdes juhtkond.

Vaatamata kõigele sellele jätkas ettevõte mullu aktiivse arendustegevusega. Nimelt toodi turule kompaktne välipakiautomaat Cleveron 351, millega saavad erineva suurusega ettevõtted pakkuda ööpäevaringset kontaktivaba teenust.

Lisaks testiti Viljandi tänavatel poolautonoomset autot Cleveron 701. Arendati edasi ka toidukaupade väljastamiseks loodud välipakirobotit Cleveron 501 ning ettevõte avas enda e-toidupoe toidukas. Tänavu aprillis lõpetas ettevõte aga kahjumlikkuse tõttu e-toidupoe tegevuse.

Kokku investeeris ettevõte 2020. aastal põhivarasse 2,2 miljonit eurot, millest kapitaliseeritud arenguväljaminekud moodustasid ligi 1,9 miljonit eurot. Teadus- ja arendustegevusse investeeris ettevõte mullu kokku ligi 2,8 miljoni eurot, millest ligi 1,9 miljonit eurot on eelmainitud kapitaliseeritavad kulud ning 885 000 eurot mitte-kapitaliseeritavad kulud ja Cleveroni Akadeemia.

Ettevõttes töötas eelmisel aastal keskmiselt 193 inimest, kelle palgakulu oli ligi 5,3 miljonit eurot. Aasta varem oli 209 töötaja palgakulu 6,9 miljonit eurot.

Tänavu plaanib Cleveron jätkata intensiivset arendustegevust, mille tulemusel soovitakse tutvustada maailmale uusi innovaatilisi lahendusi. Samuti jätkab ettevõte globaalse turuhaarde suurendamisega.

Cleveron AS on Viljandi tehnoloogiaettevõte, mis arendab pakiautomaate ja -roboteid. Cleveroni

klientideks on ligikaudu 60 jaeketti ning logistikaettevõtet üle kogu maailma. Eestis pakub

Cleveron pakiautomaatide lahendusi ka väike-ettevõtetele, kortermajadele ja eraisikutele.

Samuti arendatakse Viljandis kaugjuhitavaid semiautonoomseid sõidukeid.

Ettevõtte tegelikud kasusaajad on 29,75-protsendilise osalusega Arno Kütt ja 15,69-protsendilise osalusega Peep Kuld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles